avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PROBLEME PARTAJ IN CAZUL UNUI DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PROBLEME PARTAJ IN CAZUL UNUI DIVORT


In cazul unui divort se face partaj pe bunurile , banii de rulaj , divedendele din cadrul firmei sotului in care este unic actionar ; in cazul decesului tatalui , bunurile , banii si dividendele din carul firmei unde tatal unic actionar , decedat se acorda mostenitorilor sotie , copie ?
ce acte trebuie sa intocmeasca si cat ii costa aproximativ valoric ?
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 21:08, 15 Octombrie 2009
mai exact ce va intereseaza ? partajul ?
in cazul procesului de partaj, societatea in cadrul careia sotul este unic asociat nu se include in masa partajabila .

in cazul decesului unicului asociat , societatea va fi inclusa in masa succesorala si se va transmite succesorilor in drept .
ex-sotia nu va veni la succesiunea fostului sot , neavand calitate
in cazul procesului de partaj, societatea in cadrul careia sotul este unic asociat nu se include in masa partajabila .


Chiar si in cazul bunurilor care constituie patrimoniul societatii trebuie sa se faca dovada sumelor de bani cu care acestea au fost achizitionate , in vederea calificarii ca fiind proprii sau comune.
Partile sociale/actiunile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, fac parte din masa partajabila, la fel ca oricare alte bunuri.
SC este persoana juridica, distincta de persoanele fizice sau juridice care sunt asociati/actionari.
Patrimoniul sau nu se partajeaza neaparat, ci doar partile sociale/actiunile detinute de vreunul dintre soti, dobandite in timpul casatoriei.
Dupa partaj, in functie de felul in care realizeaza acesta ( in functie de lotul in care cad partile sociale/actiunile), daca ambii fosti soti vor deveni actionari/asociati si nu se inteleg pentru continuarea activitatii, se poate dizolva de catre acestia firma si lichida patrimoniul.

In caz de deces, partile sociale/actiunile fac parte din activul succesoral si vor fi impartite in functie de cotele fiecaruia din mostenire - 1/2 va reveni sotiei, prin sistarea indiviziune (daca au fost dobandite in timpul casatoriei), si restul de 1/2 se va imparti intre sotie ( 1/4) si copii( in parti egale).
Va va calcula exact notarul cat costa succesiunea. In principiu actele pentru SC sunt actul constitutiv actualizat si certificatul constatator emis de ORC, din care rezulta participatia detinuta de defunct la firma respectiva si data dobandirii participatiei ( in timpul casatoriei sau inainte) , precum si dispozitiilor aplicabile pentru cazul decesului asociatului/actionarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire firma ContSters63637 ContSters63637 Asociat unic. Casatorit anterior infiintarii firmei. Are sotia dreptul inafara de 1/2 din capital si dividendele pe ultimii 3 ani si la jumatate din ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri societate comerciala Geru Gina Geru Gina Bunurile dobandite in timpul casatoriei(terenuri, cladiri, fabrica de paine,moara) si trecute pe societate, unde unul din soti este actionar unic, pot fi ... (vezi toată discuția)
Sotul decedat asociat unic dolina007 dolina007 Sotul meu a decedat fiind asociat unic al firmei. Am fost casatoriti timp de 20 de ani nu avem copii , el are 4 copii dintr-o casatorie anterioara. Firma ... (vezi toată discuția)