avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune certificat de actionar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune certificat de actionar

Buna ziua !
Cum se face succesiunea pentru un certificat de actionar ? Mama mea are un asemenea certificat dar la cei 92 de ani pe care-i are, ii este greu sa se mai deplaseze la banca sa-si ridice dividendele iar banca nu plateste doar in baza buletinului ei de identitate. Deja am pierdut un asemenea certificat prin moartea subita a tatalui meu. Multumiri !
Cel mai recent răspuns: CosPro , utilizator 19:51, 10 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va poate imputernici printr-o procura sa ii ridicati dividentele. Daca se deplaseaza cu greutate atunci solicitati notarului sa se deplaseze la domiciliul mamei, e ste o taxa pentru acest serviciu suplimentar. O procura costa in jur de 100 lei, taxa poate fi in jur de 30-50 lei.
De ce spuneti ca ati pierdut certificatul de actionar al tatalui? Nu il gasiti sau ce s-a intamplat? Nu apare in masa succesorala?
Daca nu il masi gasiti puteti solicita emitentului un duplicat.

Succesiunea se face in acelasi mod pentru orice bun introdus in masa succesorala prin prezentarea actului de proprietate notarului, respectiv, certificatul de actionar notarului.

Informatii despre certificatele de actionar puteti afla la Depozitarul central unde va poate fi eliberata o dovada a existentei certificatului de actionar.

[ link extern ]

Date de contact
Bulevardul Carol I nr 34 - 36, etajele 3,8 si 9, sector 2, cod postal 020922, Bucuresti
Program de lucru cu publicul - etajul 3:
Luni - Joi, intre orele 9:00 - 13:30 si orele 14:00 - 16:30
Registratura - etajul 3; Receptie - etajul 8
Telefoane Informatii Actionari: (021) 408.58.00
Web www.DepozitarulCentral.ro; www.RoClear.eu
Email contact@depozitarulcentral.ro
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2018
cyan, moderator
Multumesc pentru informatii. Am certificatul de actionar al tatalui meu dar nu am facut succesiune pentru el.
Si atunci la ce v-ati referit cand ati spus ca l-ati "pierdut"?
Daca il aveti atunci il depuneti odata cu celelalte acte de proprietate ce vor fi incluse in masa succesorala.
Inca o data va multumesc pentru promptitudine. Am crezut ca odata ce nu am facut succesiunea, certificatul nu mai e valabil. Cel putin asa imi explicase cineva. Am crezut ca succesiunea se face numai in prezenta proprietarului certificatului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca succesiunile s-ar face in prezenta proprietarului nu s-ar mai face certificate de mostenitor. :)
Niciun act de proprietate nu isi pierde valabilitatea prin decesul proprietarului.

In cazul in care nu au fost introduse in masa succesorala unele bunuri se poate face oricand supliment la certificatul de mostenitor, se apeleaza la acelasi notar iar daca acesta nu mai este (s-a mutat, a inchis cabinetul notarial, au facut altii succesiune pentru el :) ) se apeleaza la notariatul care a preluat arhiva notarului unde s-a facut certificatul de mostenitor initial.
Exista situatii in care se descopera proprietati dupa incheierea c.m., sau defunctul are de primit niste despagubiri, sunt situatii multiple care necesita suplimentarea masei succesorale, si atunci se face suplimentarea c.m..
Daca nu se cunoaste notarul care a preluat arhiva se apeleaza la camera notarilor publici locala.
Acelasi lucru il aveti si dvs de facut cu certificatul de actionar, va prezentati la notarul unde ati facut succesiunea si solicitatea supliment pentru c.m. initial, depuneti o copie a c.a., c.m., acte de identitate, certificat fiscal ptr persoana decedata de la ANAF, este aproximativ aceeasi procedura ca si in cazul obtinerii c.m..

Alte discuții în legătură

Certificat de acționar peco Ivan camelia 12 Ivan camelia 12 Bună ziua. Am un certificat de acționar Peco Timiș. Cum se poate valorifica? Sau cum se procedează firma fiind preluata de OMV Petrom? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Certificat acționar 1996 examen994 examen994 Buna ziua. As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema- Certificatul de actionar obtinut in 1996. Ce se mai poate face cu el? Eu am un Certificat la ... (vezi toată discuția)
Transfer actiuni - depozitarul central iuvri iuvri Buna ziua! Dupa ce mama mea a decedat, doresc sa transfer actiunile dobandite de aceasta prin programul de privatizare in masa (cuponiada). Succesiunea a ... (vezi toată discuția)