LIVE, ACUM (128 PARTICIPANȚI) GDPR în activitatea de zi cu zi: Managementul consimțământului, breșele de securitate și marketingul direct Accesează live evenimentul
Am si eu o intrebare deoarece ma confrunt cu o mica problema creata de fostul angajator.S-au facut disponibilizari si cartile de munca ni le-au dat abea dupa 40 de zile de la incetarea contractului de munca, acum a trecut o luna si jumatatea si inca mai astept dupa o adeverinta de la ei fara de care nu pot depune dosarul pt somaj. Problema e ...stiu trebuia sa depun pana in 30 de zile ...pot sa il depun si acum ??? eu am incercat insa mi-au spus ca am pierdut dreptul la somaj deoarece in ultimi doi ani eu aveam fix 12 luni lucrate si se ia in considerare nu din momentul in care mi-a incetat contractul ci din momentul in care m-a prezint eu la somaj cu dosarul.Daca mie mi se dadea cartea de munca la timp si ma prezentam la somaj cu toate actele aveam exact 12 luni in ultimele 24 insa daca ma duc acum la somaj din momentul de fata in ultimi doi ani eu nu mai am 12 luni lucrate ci 11 pt ca angajatorului ia luat o luna si ceva sa imi dea actele. Eu tot nu inteleg de ce mi sa spus ca am pierdut definitiv derptul la somaj ,, poate ma lamureste si pe mine cineva????Aaaa si ce mai pot face eu acum inpotriva fostului angajator chiar nu e vina mea ca ia luat atata sa imi dea actele am insistat de mai multe ori sa mi se dea la timp si am fost asigurata ca nu se intampla nimic daca mi se dau mai tarziu.
Nu am primit nici o instiintare cum ca locul de munca s-ar desfiinta,deci nici nu am semnat nimic.
Eu am aflat de concediere exact din ziua de 07-10-2009 cand ar fi trebuit sa ma intorc la serviciu,si angajatorul mi-a inmanat decizia de concediere si cu zilele de preaviz incluse in acea decizie.
Cele 30 de zile se calculeaza de la data la care va inceteaza contractul de munca. Aceasta data este inscrisa in decizie.
Fiind concediata prin desfiintarea postului (art 65), aveti dreptul si la plata unui salariu compensatoriu, pe care banuiesc ca veti fi nevoita sa-l solicitati in intsanta, dupa ce obtineti macar actele necesare pentru a depune dosarul de somaj.
- desfiintarea postului de vanzator ca urmare a dizolvarii societatii in baza Incheierii nr. 3005/m/04.06.2009 a Tribunalului Braila anexata:
-prevederile normative interne privind concedierea individuala:
-prevederile Codului Muncii:
In temeiul prevederilor legale emite urmatoarea
DECIZIE
Art.1 ,vanzator in cadrul ,incepand cu data de 08.10.2009ii inceteaza contractulindsividual de munca,in temeiul art.65 din Codul Muncii,ca urmare a desfiintarii postului ocupat,prin dizolvarea societati comerciale incepand cu data de 03.06.2009;
Art.2 Preavizul de 15 zile lucratoare,neacordat,se va compensa cu o indemnizatie corespunzatoare avand salariul de baza lunar de 720 lei,avand in vedere motivele invocate mai sus.
Art.3
Cu drept de contestatie,in termen de 30 de zile de la comunicare,la Tribunalul Braila
Acesta este tot ce am primit de la angajator.
Si stampila este tot a societatii la care am lucrat,din cate stiu eu si sper sa nu gresesc ,cand dizolvi o societate nu mai ai voie sa folosesti aceea stampila.
Iar in lergatura cu salariu compensator stiu ca il pot recupera in instanta,dar adeverinta care imi foloseste ;la somaj?
exista vre-o lege in care sa o oblige sa elibereze aceea adeverinta?
si cu plata celor 20 de zile de preaviz tot in instanta o sa rezolv?
Da, diferenta de plat a 5 ziel de preaviz o obtineti in instanta.
deasemea si obligarea la plata salariului compensator.
Urmariti procesul de lichidar a firmei, daca vi s-a atasat hotararea respectiva aveti acolo niste date, un nr de dosar la judecatorie.
Cu sumele restante va veti inscrie la masa credala constituita de lichidatorul numit de judecator pt dizolvarea societatii.
Elibereraea adeverintei este obligatorie cf legii somajului, lg 76/2002.