Buna ziua. Am facut un credit acum 10 ani.. Nu l am plătit... A girat bunicul meu cu apă care acum e decedat! Iar apartamentul în timp ce trăia bunicul la vândut! Eu nu am nimic pe numele meu... Ce poate să nu facă executorul... Sau la acel ap se mai poate un. Bla... Dacă nu mai este al bunicului? Eu nu mai am adresa de domiciliu acolo!!!!
Pai faptul ca imobilul era ipotecat nu inseamna ca avea ceva in neregula si da, il putea vinde, insa vanzarea nu se putea face in detrimentul creditorului ipotecar, adica al bancii. Privind termenul de prescriptie, in discutie sunt incidente doua termene, unul de 3 ani privind creanta principala si altul de 10 ani privind dreptul la actiunea ipotecara, cat despre efectele ipotecii in raporturile dintre creditorul ipotecar (banca) si tertul detinator al bunului (actualul proprietar), se poate spune ca in temeiul dreptului la urmarire, creditorul va putea pretinde valorificarea creantei in raport cu detinatorul actual al bunului. Daca a intervenit prescriptia (sau daca a fost intrerupta) trebuie sa va uitati in actele pe care le aveti si sa calculati termenele sau sa va adresati unui jurist, avocat dupa caz, cu actele in fata pentru o analiza corecta, si aveti la indemana o actiune in constatare in instanta asupra intervenirii prescriptiei extinctive, actiune in contradictoriu cu banca si care desigur costa onorarii si taxe de timbru.
Buna seara,
Mai am o intrebere va rog mult daca ma puteti ajuta! Cum pot aflu daca s a prescris. De Unde pot afla? Unde ma pot intreba /adreseaza? Ca sa stiu exact! ( nu mai am chitantele!)
Termen.de prescriptie este de 3 sau 5 ani? Sau e in functie de suma?
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua, termenul de prescriptie este de 3 ani pentru obligatia principala, adica pentru suma de bani imprumutata de la banca si, este de 10 ani pentru dreptul real accesoriu reprezentat de ipoteca (de fapt aceasta este problema in discutie, care va intereseaza mai mult). Ca sa aflati daca s-a prescris, fie calculati perioadele cu actele in fata, daca le aveti, impreuna cu un jurist, fie daca se va pune problema executarii silitie, solicitati executorului judecatoresc o copie a dosarului si invocati prescriptia (sau o alta neregularitate procedurala, dupa caz) pe calea contestatiei la executare.