avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificarea unilaterala a clauzelor principale(salariu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificarea unilaterala a clauzelor principale(salariu si loc de munca) din c.i.m al liderului de sindicat

In urma unor sesizari facute de salariati la ITM ,in unitate s-a efectuat un control al inspectorilor acestei institutii.Printre masurile impuse a fost si obligativitatea demararii negocierilor colective,sindicatul nostru cerand de nenumarate ori aceasta fara a primi raspuns .Avand in vedere cele de mai sus unitatea a anuntat sindicatul pentru demararea negocierilor.Tinand cont de situatia economica generala actuala, sindicatul a propus sa mearga la discutii fara cereri suplimentare fata de limita minima a actelor normative in vigoare(in special constractul colectiv pe ramura materialelor de constructii la care suntem parte).Reprezentantii patronatului nu au fost de acord, propunand clauze sub limitele legale, au blocat discutia si au trecut la amenintari.Sindicatul a facut demersuri pentru declansarea conflictului de interese.Ca urmare conducerea societatii a hotarat sa faca o reorganizare a societatii cu desfiintarea postului din organigrama al liderului de sindicat, schimbarea locului de munca al acestuia la un punct de lucru situat la peste 30 km fata de actualul loc de munca si diminuarea salariului tarifar cu 8 milioane lei vechi pe termen nelimitat ,emitandu-se o decizie in acest sens.Cat de legala poate fi aceasta decizie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
rosu gheorghe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 12:06, 16 Octombrie 2009
Absolut ILEGALA.

1. CCM la nivel de unitate nu poate contine prevederi sub cel la nivel de ramura, intrucat acestea din urma sunt prevederi minime ce trebuie indeplinite. La nivel de unitate se pot negocia prevederi superioare si nicidecum inferioare. (art. 238 (1) din Codul muncii)

2. Faptul ca negocierile au fost blocate inseamna ca ne aflam in fata unui conflict de interese. Faceti sesizare la ITM in care sa prezentati aceasta chestiune si sa solicitati un mediator. Acest mediator va trebui sa gaseasca calea de a impaca ambele parti.

3. Pe durata exercitarii mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatului nu pot fi concediati pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau ptr motive ce tin de indeplnirea mandatului pe care l-au primit de la salariati (art. 223 alin (2)) Adica, nu pot fi concediati decat in starea decalarata de faliment.

4. Orice modificare de salariu (crestere sau diminuare) trebuie sa aiba la baza un act aditional semnat se salariat. Daca salariatul nu semneaza nu se poate face modificarea de salariu! Cf art. 17 (4) acest act aditional trebuie incheiat dupa 15 zile de la incunoastintarea in scris a salariatului despre modificarea ce urmeaza a fi produsa. Cu alte cuvinte, angajatorul trebuia sa faca mai intai o informare a salariatului privind modificarea salariului, sa astepte 15 zile si pe urma sa faca actul aditional. Daca salariatul nu semneaza actul atunci nu se face modificarea.

5. faceti sesizare la ITM si la Inspectia Muncii (care este organul ierarhic superior al ITM). Va avea loc un control in termern de max 30 zile si veti primi un raspuns in scris. Daca nici dupa acest control nu se rezolva, singura varianta este justitia.
se poate intocmi, insa modificarea locului de munca si a salariul se poate face doar cu acordul salariatului, conform codului muncii

Art. 41. [modificarea contractului de muncă]
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Art. 42. [modificarea unilaterală a locului de muncă]
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
(2) Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2009
Monica H., Consilier juridic
Legea 54/2003 are prevederi clare in acest sens:
Art. 10. - (1) În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale.
Ba, mai mult:
Art. 53. - (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei următoarele fapte:
b) condiţionarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale
Protectia reprezentantilor salariatilor/liderilor sindicali este prevazuta la articolele 223 si 229 din Codul Muncii precum si la art. 10 din Legea Sindicatelor.
Acesta din urma se potriveste situatiei dvs:

ART. 10
(1) În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale.
(2) Sunt interzise modificarea şi/sau desfacerea contractelor individuale de muncă, atât ale reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale, cât şi ale membrilor acestora, din iniţiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicală.
(3) Sunt exceptaţi de la aplicarea prevederilor alin. (1) cei care au fost revocaţi din funcţiile sindicale de conducere deţinute pentru încălcarea prevederilor statutare sau legale.
(4) Dispoziţiile alin. (1) - (3) se aplică în mod corespunzător şi raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici.
Codul Muncii
Art. 248. - (1) Conflictul de muncă reprezintă orice dezacord intervenit între partenerii sociali, în raporturile de muncă.
(2) Conflictele de muncă ce au ca obiect stabilirea condiţiilor de muncă cu ocazia negocierii contractelor colective de muncă sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariaţilor, denumite conflicte de interese. (3) Conflictele de muncă ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau îndeplinirea unor obligaţii decurgând din legi ori din alte acte normative, precum şi din contractele colective sau individuale de muncă sunt conflicte referitoare la drepturile salariaţilor, denumite conflicte de drepturi.

Lege nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă
Art. 17. - În cazul în care conflictul de interese a fost declanşat în condiţiile prevăzute la art. 16 sindicatul reprezentativ sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor sesizează Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin organele sale teritoriale - direcţiile generale de muncă şi protecţie socială, în vederea concilierii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea muncii cruceru1981 cruceru1981 Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitatea sindicatului dorina58 dorina58 Buna ziua , am o mare dilema , fac parte dintr-un sindicat constituit in anul 2007 pe structura mai multor institute de cercetare care sunt sub aceeasi ... (vezi toată discuția)
Negociere contract colectiv de munca gab11 gab11 Buna seara, Compania la care sunt angajat are un contract colectiv de munca (CCM) care nu a mai fost modificat in ultimii doi ani. M-am adresat sindicatului ... (vezi toată discuția)