avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nerespectarea contractului de munca (ajutor)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nerespectarea contractului de munca (ajutor)

am o problema si nu stiu exact ce sa fac :
lucrez la un magazin de electrocasnice si nu am primit salarul de o luna, iar acum m primit un raspuns de la patron cum ne putem lua (suntem 2 oameni in situatia respectiva) salarul, deci vine explicatia : daca vindem de 2000 lei pe zi tot ce depaseste ne putem lua salarul daca nu vindem de 2000 lei pe zi atunci suma se reporteaza pe ziua urmatoare deci ziua urmatoare trebuie sa vindem de 4000 si tot ce depasim intra sa putem lua salarul si tot asa X-( dupa mine aceasta suna a bataie de joc nu am semnat asa ceva in contract. ar mai fi ceva cand m-am angajat mi-i s-a spus ca o sa imi retina garantie materiala in valoare 1500 lei dupa 3 ani cand s-a ajuns la suma respectiva retinerea garantie a incetat (pt suma de 50 lei pe luna am primit chitanta) dupa un an si ceva (cant a inceput criza ) mi-i s-a spus ca or sa-mi retina iar pana la suma de 2000 de lei zis si facut dar pe restul de bani nu am mai primit nici o chitanta . acum intrebarea mea este ce este de facut in privinta salarului si a garantie eu nu o sa pot trai fara bani binenteles ca nimeni nu poate dar daca eu vreau sa plec nu mai primesc somaj nu iar daca stau sa astept sa se inchida firma nu primesc bani nici asa si sincernu stiu ce sa fac ? daca ati putea sa imi dati o sugestie v-as fi recunoscator multumesc

romica
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:07, 16 Octombrie 2009
1. Faceti urgent o sesizare la ITM pentru nerespectarea prevederilor din contractul individual de munca.
2. ITM va face verificarea si veti primi acasa un raspuns, in scris, cu rezultatul verificarii. Apoi mai discutam.
multumesc pt raspuns am sunat la birouri la firma si am spus ca daca fac o sesizare la itm ce se intampla si de la birouri mi-au zis ca atunci o sa avem probleme cu totii :)) deci probleme mai mari de atat nu cred ca o sa am :))) asa ca mai bine sa sufere si cei de sus ca si-au cam batut joc de ceilalti

pareri ?

Cel mai bine este ca in paralel cu sesizarea la Inspectia Muncii sa ii chemati si in instanta pentru neplata drepturilor salariale cuvenite. Atunci o sa aibe intr-adevar probleme si poate data viitoare se vor gandi de 2 ori inainte sa nu plateasca salariile.
normal asa este dar daca bani nu sunt:( ma gandesc sa vb cu colegii de la celelalte magazine si sa ne unim toti sa facem ceva (sa-i dam in judecata) si atunci sigur iasa ceva
tudorvaleriu a scris:

1. Faceti urgent o sesizare la ITM pentru nerespectarea prevederilor din contractul individual de munca.
2. ITM va face verificarea si veti primi acasa un raspuns, in scris, cu rezultatul verificarii. Apoi mai discutam.

Si eu sunt de aceeasi parere cu conditia ca raspunsul sa vina in timp operativ.
Daca nu va ajuta cei abilitati ii puteti da in judecata , dar nu va fi o actiune colectiva.
Dvs veti fi singur in proces cu societatea.
Si ceilalti vanzatori la fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract garantie(conflict de munca) prozacaddict prozacaddict buna ziua sunt angajat al unei firme pe postul de :controlor poarta iar acum de cateva zile mi se cere in mod abuziv semnarea unui contract de garantie pentru ... (vezi toată discuția)
Inventar cu probleme kpac kpac Buna ziua. Lucrez ca gestionar intr-un magazin care vinde produse de papetarie. O data la cateva luni se face inventar la care de fiecare data se iese minus ... (vezi toată discuția)
Lipsã în gestiune ºi reþinere din salariu chesha chesha In luna noiembrie 2012 m-am angajat la un magazin la SC X SRL.In luna februarie ,in urma unui inventar fc la un alt magazin de al lor s-a constatat o lipsa fff ... (vezi toată discuția)