avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... legalizare acte avocat este posibil?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

legalizare acte avocat este posibil?

se poate ca avocatul sa legalizaze de exemplu un contract de inchiriere prin semnatura si stampila lui . stiam ca doar la notariat se legalizeaza?
mi s-a intamplat sa vad asa ceva chiar azi si nu mi s-a parut in regula.
Cel mai recent răspuns: Raluca Balascan , Avocat 17:40, 18 Octombrie 2009
prin aplicarea acestei certificari, fara acordul uneia din parti, cu atestarea unei persoane straina de contract, a unei alte date - avocatul este susceptibil de fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata sau aceaste fapte nu sunt infractiuni?
Art. 289. – Falsul intelectual
Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de cãtre un functionar aflat în exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurãri necorespunzãtoare adevãrului ori prin omisiunea cu stiintã de a insera unele date sau împrejurãri, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Art. 290. - Falsul în înscrisuri sub semnãturã privatã
Falsificarea unui înscris sub semnãturã privatã prin vreunul din modurile arãtate în art. 288, dacã fãptuitorul foloseste înscrisul falsificat ori îl încredinteazã altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.
Art. 291. - Uzul de fals
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnãturã privatã, cunoscând cã este fals, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, si cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã când înscrisul este sub semnãturã privatã.
In concluzie...... s-ar cam incadra....:(
Discutia noastra a debutat cu o intrebare referitoare la una dintre modalitatile de exercitare a activitatii avocatilor si anume redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare.
Intrebarea viza competenta avocatilor de a redacta inscrisuri cu forta probanta si de a atesta elemente de fapt si de drept.
Raspunsul, potrivit legii de organizare si exercitare a profesiei de avocat , nu poate fi decat unul afirmativ sub rezerva mentionarii unui numar limitat de acte juridice pentru a caror validitate este impusa conditia legala a autentificarii in cadrul birourilor notariale.
Nu sunt de neglijat in aceste situatii nici aspectele de natura financiara. Trebuie spus ca de cele mai multe ori onorariile solicitate de avocati prin comparatie cu onorariile stabilite de notari sunt mai accesibile.
Cealalta discutie, in opinia mea alaturata nefericit acestui subiect, referitoare la infractiunile de fals si uz de fals ocazionate de redactarea sau certificarea avocatiala o consider pur ipotetica.
Totusi, daca aveti cunostinta despre asemenea fapte va rog sa le prezentati deoarece exista multiple posibilitati de combatere si sanctionare.
deci pana la urma acel avocat a facut legal ce mi-a solicitat sau nu? si anume sa semneze si sa parafeze ?
Contractul de inchiriere se incheie valabil sub semnatura privata (a partilor acelui act). Daca cel ce da spre inchiriere (proprietarul, in genere) este o persoana fizica, actul se inregistreaza la fisc in scopul stabilirii impozitului din cedarea folosintei bunurilor.

Contractul nu e "mai valabil" daca il autentifica notarul. Dar nimeni nu poate fi impiedicat sa platesca si un onorariu notarului, daca tine mortis.

Avocatul prin semnatura si parafa sa a atestat data acelui act, continutul actului si identitatea partilor semnatare.
Mai departe ...n-am priceput. S-a opus vreuna din parti (proprietar, chirias) acestei atestari?
Adica, pana la ...amanunte pe care nu am de unde sa le cunosc, avocatul a procedat corect si legal.

Ultima modificare: Duminică, 18 Octombrie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Fals in inscrisuri Elena2014 Elena2014 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna fals in inscrisuri sub semnatura privata? Cum se pedepseste falsul in inscrisuri?? Multumesc (vezi toată discuția)
Pedeapsa maxima pentru fals sub semnatura privata mariamem mariamem Buna ziua Care este pedeapsa maxima pentru fals sub semnatura privata cu scopul modificarii actului constitutiv al societatii in adunarea aga? Am ridicat ... (vezi toată discuția)
Condica prezenta acuta acuta Buna ziua.Va rog spuneti-mi daca condica de prezenta intr-o regie autonoma cu capital privat al primariei este considerata un act primar sau un act oficial? ... (vezi toată discuția)