avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Pro rata
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Pro rata

Daca in anul 2017 am fost o intreprindere impozabila. Mentionez ca obiectul de activitate este "inchirierere si subinchirierea bunurilor mobile..." si am dedus tva. In 2018 suntem o societate partial impozabila , facturam chiriile si cu tva si fara tva. Intrebarea mea este- trebuie calculata pro rata pentru 2018?
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:44, 24 Ianuarie 2018
Da, va trebui sa aplicati pro-rata pt:

(5) Taxa aferentă achizițiilor pentru care nu se cunoaște destinația, respectiv dacă vor fi utilizate pentru realizarea de operațiuni care dau drept de deducere sau pentru operațiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proporția în care sunt sau vor fi utilizate pentru operațiuni care dau drept de deducere și operațiuni care nu dau drept de deducere se deduce pe bază de pro rata. Prin excepție, în cazul achizițiilor destinate realizării de investiții, care se prevăd că vor fi utilizate atât pentru realizarea de operațiuni care dau drept de deducere, cât și pentru operațiuni care nu dau drept de deducere, este permisă deducerea integrală a taxei pe valoarea adăugată pe parcursul procesului investițional, urmând ca taxa dedusă să fie ajustată în conformitate cu prevederile art. 305 .

Dar de exemplu:

Exemplul nr. 2: O societate care are ca obiect de activitate operațiuni imobiliare derulează o investiție începând din anul 2015 și care se continuă și în anul 2016. Investiția respectivă este un imobil care va fi utilizat de societate atât pentru închirierea în regim de taxare, cât și în regim de scutire. De la 1 ianuarie 2016 persoana impozabilă poate deduce integral taxa aferentă achizițiilor necesare pentru investiția respectivă. În anul în care sunt realizate primele operațiuni de închiriere, va efectua o ajustare negativă a taxei corespunzătoare părții din clădire închiriată în regim de scutire, conform prevederilor art. 305 din Codul fiscal.

Deci trebuie sa cititi tot articolul 300 din Codul Fiscal ca sa intelegeti cum sa aplicati in cazul d-voastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de colaborare-chirie serbanramona82 serbanramona82 Societatea X, in calitate de proprietar, pune la dispozitie soc Y, un spatiu de 5mp, in care soc y va desfasura activitati de jocuri si noroc. Este vorba ... (vezi toată discuția)
Pro rata VIORICA_ VIORICA_ buna , cum se calculeaza prorata? multumesc (vezi toată discuția)
Ajustarea tva la vanzarea fara taxare a unui imobil arp arp Buna ziua, societatea a achizitionat in 2007 un imobil nou construit de la o alta persoana juridica, aplicandu-se taxarea inversa. In 2009 intentionam sa ... (vezi toată discuția)