avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construcție fără autorizație. Care este procedura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construcție fără autorizație. Care este procedura de intrare în legalitate?

Buna ziua,
Scuze daca nu am ales forumul corespunzator, rog mediatorul sa-l dirijeze corect.
O cunostinta , fara acces la internet, ar vrea sa stie cum ar putea intra in legalitate , daca se mai poate, si ce consecinte ar avea de suportat avand in vedere ca acum vreo 6 ani a amenajat o parte a podului casei in mansarda, fara autorizatie de construire. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Asxis , utilizator 19:14, 7 Martie 2018
@ludo
Si banuiesc ca vrea sa vanda podul ca mansarda, adica sa ia niste bani in plus... Pai sa-i faca pretul si sa vada ce zic clientii, n-are rost sa se mai complice cu autorizare.

@victoria teo
Arhitectii au dreptate, cereti certificat de urbanism de la primarie; apoi cu proiect coordonat de arhitect + expertiza tehnica + eventual alte avize obtineti autorizatia, nu puteti face altfel.


DinuX a scris:

@Asxis

Se vede ca aveti un interes special in aceasta cauza...

Daca construiti ceva care depaseste reglementarile de urbanism tot la demolare ajungeti, chiar daca trec mai mult de 3 ani de la edificare. Cum faceti intrarea in legalitate? Veti cere autorizare de construire pe o cladire gata construita si care conform reglementarilor nu se poate construi? Poate de aceea a fost construita fara autorizatie, pentru ca n-a reusit sa obtina autorizatie. Cine va autoriza? Da, daca ce a fost construit se incadreaza in reglementarile de urbanism si in prevederile codului civil, e pe proprietatea respectivului si nu deranjeaza cumva pe cineva, se poate intra in legalitate.



Pentru a se ajunge la demolare este necesar un proces verbal de contraventie, daca acest proces verbal lipseste, in baza a ce cere primaria demolarea si mai ales dupa 6 ani?
Esti obligat sa intri in legalitate doar printr-un poces verbal de contraventie, legislatia nu permite in momentul de fata alta modalitate. Nu este prevazut nicaieri ce se face in situatia in care nu se mai poate aplica sanctiunea contraventionala....
Eu imi mentin parere ca dupa aceasta perioara primariile nu mai au nicio putere de decizie intr-o problema de genul, singura solutie fiind instanta de judecata, unde jurisprudenta spune ca sunt 50/50 sansele sa obtii acte de proprietate in acest fel.


Cei 5% depind foarte mult si de apararea pe care si-o fac. La puscarie mai intra si oameni nevinovati, ghinion cum ar spune unii :))



Tot de instanta ziceam si eu. Credeti ca in instanta intr-un proces cu primaria se poate obtine ceva contrar legii (contrar codului civil si RGU/RLU)? In maxim 5% din cazuri... Da, daca ai construit cat de cat legal (ilegal prin lipsa autorizatiei, dar legal in sensul respectarii celorlalte prevederi legale) s-ar putea obtine ceva. Ce te faci insa cu partea tehnica? Pentru ca o autorizare de constructie se refera atat la conformarea legala cat si la cea tehnica.
Și eu sunt de aceiași părere cu Dinu X.
Asxis, știi care este diferența între prescrierea unei sancțiuni și constatarea unei contravenții?
Ei bine, instanțele știu și de aceea este așa de mic procentul din jurisprudența de care se tot pomenește.
Motivul fiind că, in cazul de față constatarea se va face când se prezintă proprietarul și spune ce a făcut. Așa că fi sancționat sj, ia ghici, va fi și pusă în aplicare sancțiunea care nu va avea timp sa se prescrie.
Nu confundați constatarea unei fapte,cu termenul de aplicare a unei sancțiuni ce se prescrie.
In prezent, ținând cont de noile reglementari in domeniul siguranței in construcții, nu prea mai merge să construiești intai fara autorizație și apoi să intri in legalitate.
Însă, in cazul de față, proprietarul ar trebui să ceară autorizație de construcție, și restul.
Fiindcă este vorba de amenajare interioara, ii este mai ușor că apoi sa ceară recepția lucrării și restul, fara să spună că această a fost făcută înainte de autorizație.
Altfel, îl vor obliga cu siguranță să aducă imobilul la stărea inițială.
Ultimul post pe acest topic.
1- nu poti fi pedepsit toata viata pentru o greseala, pentru asta legiuitorul a introdus un termen de prescriere de 3 ani de la data savarsirii contraventiei
2-data savarsirii contraventiei este data la care tu ai terminat efectiv lucrarea, a nu se confunda cu finalizarea lucrarii cum fac majoritatea primariilor, data finalizarii lucrarii este data la care s-a obtinut procesul verbal de receptie.
3-sanctiunea principala este amenda contraventionala, optional se pot aplica si sanctiunile complementare ce constau in intrarea in legalitate iar in caz contrar demolarea.
4-sanctiunea complementara nu se poate aplica in lipsa celei principale intrucat nu exista baza legala, un astfel procesc verbal este nul
5-impasibilitatea autoritatii este sanctionata de catre legiuitor prin prescriere
6-in momentul actual legislatia nu prevede ce este de facut in cazul in cazul in care s-a ajuns la prescriere.
7-o constructie isi poate indeplini scopul pentru care a fost construit multi ani dupa prescrierea sanctiunilor dar nu detine nicio forma juridica, nu poate fi vanduta, nu poate fi racordata la utilitati etc.
8-daca mergem pe principul tau, trebuiesc demolate cartiere/sate intregi (da,mi-am pierdut timpul si am facut o astfel de numaratoare in unele cartiere)
9-Instanta este impartiala, nu trebuie sa aplice legea in functie de moral este ci exact cum a fost facuta de legiuitor,

Sunt multe de spus in problema asta dar nu am timpul necesar, am vazut locuinte construite in zone protejate ce asteapta si acum sa intre in legalitate( la 5-10-15 ani de la construire) intrucat instantele au hotarat ca acestea nu pot fi demolate intrucat aceasta sanctiune s-a prescris.

Din punctul meu de vedere trebuie refacuta complet legea 50/1991.
Atata timp cat pentru a face un perete, o magazie, gard etc te costa expertii, taxele, avizele mai mult ca si lucrarea iar pe langa asta ai nevoie de luni de zile si multe drumuri pentru a pune toate lucrurile in ordine, nu invinovatesc pe nimeni ce incalca legea actuala.

Totusi sunt impotriva constructiilor pe terenul altora, constructiilor cu multe etaje etc.
Dar sa vii peste unul amarat care din pensia stransa pe ultii 5 ani si-a mai lipit o baie la casa si sa vrei sa il amendezi cu 10.000lei si sa ii si demolezi ce a facut, mi se pare absurd.


Quartila noi nu vorbim de sanctiunea deja aplicata, noi vorbim de dreptul de a aplica sanctiunea, acest drept se prescrie in termen de 3 ani de la terminarea lucrarilor, degeaba constata autoritatea competenta ca ai construit fara autorizatie la 5 ani de la terminarea lucrarilor, nu mai are dreptul de a aplica sanctiunile prevazute de lege iar daca le va aplica este clar un abuz, procesul verbal va fi desfiintat de catre instanta si te poti intoarce impotriva celui ce l-a intocmit cu o actiune in penal pentru abuz in serviciu.



Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2018
Asxis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate intra in legalitate o constructie de cativa ani facuta fara autorizatie? ContSters284640 ContSters284640 buna ziua, daca poate cineva sa imi raspunda la o intrebare, parintii mei sunt mostenitorii casei bunicii mele,aceasta a construit langa casa alte doua camere ... (vezi toată discuția)
Autorizație de construire pentru o anexa gospodăreasca ilegal construita Simona.Dunca Simona.Dunca Buna ziua! In 2015 (acum vreo 5 ani) am construit o anexa gospodăresc (beci - fundatie din beton sapat in pământ + garaj deasupra) de aproximativ 10 ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte constructie adi_pva adi_pva In anul 2014 am construit o locuinta, anexe etc. pe teren proprietate personala. Terenul este in extravilanul orasului. Am facut cerere la UAT pentru ... (vezi toată discuția)