avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită credit garantat cu teren
Discuție deschisă în Executare silită

credit garantat cu teren

Buna ziua,
Am contractat un credit de nevoi personale de la BCR in iunie 2008 cu garantie pe un teren. Suma imprumutata este destul de mare dar la momentul acela banca mi-a subevaluat terenul si chiar si asa mi-a dat creditul la mai putin de 70 % din valoarea evaluata.
Un an de zile mi-am platit ratele,dar pe urma expirand perioada de dobanda promotionala, plus majorarea dobanzii de referinta a bancii, plus cresterea euro am ajuns ca rata sa mi se mareasca cu aproximativ 50 % (calcul in RON).
Am incercat o restructurare a creditului dar singura optiune a bancii a fost o perioada de gratie de 6 luni, dar, dobanda capitalizandu-se in continuare ajungeam in situatia de a fi mai dator decat la inceputul creditului (din rata lunara dobanda reprezinta aproape 90 %).
Intrebarile mele se leaga de ceea ce as putea pati daca nu mai platesc si comunic bancii sa execute garantia. la momentul actual si tinand seama de cum se vand terenurile prin licitatie, probabil ca terenul ar acoperi cam 50 - 60 % din credit. In contractul meu se stipuleaza clar ca " Imprumutatul se obliga sa garanteze creditul, dobanzile ...inclusiv cele de executare silita, cu urmatoarele garantii constituite in favoarea bancii: teren ...).
Dupa executarea silita banca mai are voie sa se intoarca impotriva mea pentru restul de datorie, tinand cont ca eu am platit un comision de risc, un evaluator, am acceptat ca terenul sa-mi fie subevaluat etc. ? Adica in acest contract eu oricum am pierdut deja prin faptul ca am platit rate 1 an si ceva, am pierdut un teren caruia credeam ca-i va creste pretul si pe care daca-l vindeam atunci luam mai multi bani decat creditul. Banca trebuie sa ma dea in judecata pentru restul datoriei, dar in instanta tinand cont de cele de mai sus ar avea sanse de castig??
Daca banca castiga totusi, creditul fiind doar pe numele meu, poate sa-mi execute doar bunurile proprii sau se iau in considerare si cele comune pe care le detin impreuna cu sotia? Dar bunurile firmei unde sunt actionar 100%?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri, eventual si o consultanta de specialitate contra cost.
Cel mai recent răspuns: flores76 , utilizator 18:32, 19 Octombrie 2009
Din pacate, cazul dvs. nu e singular, creditul in Romania e extrem de scump si se pare ca nimeni nu va lua nici o masura sa protejeze populatia in acest domeniu.
Pentru ca banca sa treaca la executare silita, nu va fi nevoie de ncii un proces, intrucat contractul de credit e titlu executoriu, permitand-u bancii sa treaca direct la executarea debitului, doar prin investirea contractului.
Daca raspunderea dvs. se limiteaza doar la ipoteca instituita asupra terenului s-ar putea raspunde dupa citirea intregului contract.
in cazul in care raspundeti si cu bunurile personale, atunci banca va trebui sa faca partajul bunurilor comune. Insa, trebuie sa gasiti o cale pentru a nu ajunge chiar aici.
Daca dvs., ca persoana fizica, sunteti debitor in contractul de credit, nu exista posibilitatea limitarii raspunderii dvs. numai la terenul in cauza.
Chiar daca nu exista nicio garantie speciala pentru credit, dvs. ca debitor tot raspundeati cu toata averea dvs. , prezenta si viitoare, din orice sursa.
Executarea silita va demara atat asupra terenului, cat si asupra celorlalte bunuri ale dvs., atat cele proprii, cat si asupra cotei dvs. rezultata in urma partajarii bunurilor comune cu sotia. Partile sociale detinute la societati comerciale sunt de asemenea bunuri urmaribile.
In cazul in care dvs., ca persoana fizica, sunteti doar garant-ipotecar in contractul de credit, fara a avea si calitatea de debitor ( daca garantati pentru altul), se va urmari doar terenul pus garantie, nu si celelalte bunuri ale dvs., pentru diferente urmand sa fie executat debitorul din contract.
Contractul de credit este titlu executoriu si incepand cu 1 ianuarie 2007 nu se mai investeste cu formula executorie, se pune pur si simplu in executare.
Buna ziua,

Care este baza legala care se aplica pentru raspunderea cu toata averea prezenta si viitoare cand garantia contractului de credit o reprezinta doar terenul?

Am si eu un contract asemanator si ma gandeam sa renunt la bunul ipotecat in favoarea bancii. Am citit cu atentie tot contractul si nu spune nimic de "avere prezenta viitoare".

Multumesc
Din cate am citit pe forum, conform noilor reglementari, banca trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca ca sa poata sa-mi execute terenul, iar apoi daca nu se indestuleaza, trebuie sa ma dea in judecata ca sa poata sa ma urmareasca pt celelalte bunuri. Intrebarea mea este in ce temei poate banca sa faca asta din moment ce eu am garantat doar cu terenul? Banca nus-i asuma nici un risc? Eu pentru ce platesc comision de risc?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent, imposibilitate de plata - credit garantat cu teren adria_x adria_x Buna ziua, In 2008 am facut un credit ipotecar la BCR, de doua luni de zile nu am mai putut plati rata. In acest timp, am incercat sa obtin o restructurare ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut garantat cu ipoteca pe un teren ContSters102262 ContSters102262 Buna ziua. In anul 2007 am incheiat cu o banca un contract de imprumut garantat cu ipoteca pe terenul pe care urma sa-l achizitionez cu banii ... (vezi toată discuția)
Executarea unei sentinte judecatoresti straine in romania NATHAN HATIEGAN NATHAN HATIEGAN Buna ziua. Va solicit o clarificare in legatura cu un subiect care intereseaza in acest moment cel putin 100 000 de Romani aflati in Spania. Toti acestia au ... (vezi toată discuția)