avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Urgent, Imposibilitate de plata - Credit garantat cu ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Urgent, Imposibilitate de plata - Credit garantat cu teren

Buna ziua,

In 2008 am facut un credit ipotecar la BCR, de doua luni de zile nu am mai putut plati rata. In acest timp, am incercat sa obtin o restructurare a creditului, din pacate banca mi-a oferit o perioada de gratie de 6 luni a ratei, nefiind inclusa si dobanda care reprezinta aproape 90% din rata lunara. In consecinta, "solutia salvatoare" oferita de banca nu imi este de nici un ajutor. Ma gandeam sa renunt la bunul ipotecat in favoarea bancii, am citit cu atentie contractul si garantia o reprezinta doar terenul. Intrebarea mea este:
- banca are dreptul si asupra celorlalte bunuri (cele proprii si comune), daca prin vanzarea terenului nu este acoperita suma datorata, existand un comision de risc platit bancii ?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
adria_x, utilizator
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 12:45, 31 Octombrie 2009
Da. Banca poate executa silit orice alte bunuri aflate in proprietatea debitorului pana la acoperirea integrala a creantei restante. Daca asociatii au avalizat un bilet la ordin, poate executa si bunurile acestora.
Buna ziua,

dvs. sunteti un debitor al bancii care ati garantat cu o ipoteca pe un teren.
Din pacate, in cazul in care pretul obtinut pe teren nu este suficient, banca va poate urmari si pe restul bunurilor dvs. proprii si comune.
Singura diferenta esta ca pentru celelalte bunuri banca ar putea veni in consurs cu ceilalti creditori.
Va sfatuiesc sa "produceti" rapid niste datorii constatate cu acte in regula in favoarea unor prieteni in care aveti incredere totala. Daca ati institui o ipoteca in favoarea unui prieten iar acesta va va executa silit el va avea prioritate in fata bancii.
Merita sa analizati in detaliu aceasta varianta.

O zi buna,
Avocat Boncu
Multumesc, pentru raspunsuri.

Daca atunci, banca s-a multumit ca garantie, cu acel teren, acum, are drepturi asupra tuturor bunurilor mele, prezente si viitoare avand ca temei legal, ce ? Probabil o lege ambigua, care lasa loc de interpretare. #-o
O sa analizez varianta "producerii" unor datorii.

V-as sugera sa analizati contractul de credit, probabil o sa gasiti acolo o clauza prin care va obligati sa restituiti in intregime acel credit. probabil nu v-ati asumat acea obligatie doar "jocandi causa". Daca ati imprumutat o suma de bani, creditorul dumneavoastra are un gaj general asupra tuturor bunurilor pe care le aveti in proprietate, chiar daca nu a fost prevazuta pentru aceasta nicio garantie in contractul de credit.
adria_x a scris:

Multumesc, pentru raspunsuri.

Daca atunci, banca s-a multumit ca garantie, cu acel teren, acum, are drepturi asupra tuturor bunurilor mele, prezente si viitoare avand ca temei legal, ce ? Probabil o lege ambigua, care lasa loc de interpretare. #-o
O sa analizez varianta "producerii" unor datorii.




Exista o reglementare foarte clara in acest sens : Art. 1718 C. civil: " oricine este obligat personal este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare".
Banca nu a facut decat sa isi constituie IN PLUS o garantie imobiliara.
Asadar, ei pot sa va urmaresaca orice bun pe care il aveti in proprietate.

Avocat Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o datorie la banca ceciliac ceciliac am la o banca o datorie de 5000 euro luati cand inca mai aveam un loc de munca. Cand am ramas fara serviciu, am facut o restructurare, apoi a doua...dar din ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat osaka osaka Buna ziua, In urma cu doi ani de zile am cumparat un teren la semnarea contractului de credit cu banca mi s-a solicitat si un bilet la ordin avalizat, pe care ... (vezi toată discuția)
Credit garantat cu teren flores76 flores76 Buna ziua, Am contractat un credit de nevoi personale de la BCR in iunie 2008 cu garantie pe un teren. Suma imprumutata este destul de mare dar la momentul ... (vezi toată discuția)