avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Informatii privind.luna tatălui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Informatii privind.luna tatălui

Buna ziua! As dori sa stiu daca in conditiile in care tatal nu isi ia luna tatălui, mama trebuie sa se întoarcă mai devreme de cele 60 zile la serviciu ( pt a beneficia de stimulentul de insertie) Multumesc
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2018
Nicoleta Pricop, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:33, 25 Ianuarie 2018
Buna ziua, da, mama trebuie sa se intoarca mai devreme la serviciu daca doreste stimulentul de reinsertie, insa doar cu 31 - 32 de zile inainte de a implini copilul 1 sau 2 ani.
Buna ziua!

Conform HG nr. 57/2012, pentru copiii nascuti incepand cu data de 1 martie 2012, cel putin o luna din concediul de crestere a copilului va reveni parintelui care nu a solicitat acest drept.

Art. 7. -Legea nr. 66/2016 modifica OUG 111/2010
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2).
(2) Pentru persoanele care obțin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserție se prelungește astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) și (2)."
Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2018
mirela28miri, utilizator
Da, e modificată legea. Cei mai în măsură să vă lămurească în privința modului în care aplică cele două articole din lege (cel referitoare la acordarea stimulentului si cel privind luna tatalui) sunt cei de la Agentia pentru Plați și Inspecție Socială. Anterior, când stimulentul se acorda pentru reluarea activității înainte de terminarea concediului de până la 1 an/2 ani, în cazul în care tatăl nu intra în luna sa de concediu, era necesar ca mama se se întoarcă la serviciu cu 31-32 de zile mai devreme. Păstrând aceeași logică, bănuiesc că acum se cere ca mama să se întoarcă cu 91-92 de zile mai devreme. Cel mai bine ar fi să îi contactați telefonic pe cei de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, ei fiind cei care soluționează cererile pentru stimulentul de reinserție.
OUG 111/2010 și normele metodologice prevăd că, în cazul în care persoana se intoarce la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împlinește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.

Cele 60 de zile includ ”luna celuilalt părinte” , indiferent daca acesta intra sau nu in CCC.

Actele normative mai sus citate nu prevad niciun alt termen (de exemplu, de 90 de zile ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie croberta croberta Daca mama se intoarce mai devreme la serviciu, iar tatal refuza sa-si ia acea luna de crestere copil, mama mai are dreptul la stimulent de insertie pana la 3 ... (vezi toată discuția)
Reinsertie copii iris_sweet22 iris_sweet22 Buna ziua, am inteles ca reinsertia pentru reintoarcerea parintilor la serviciu mai devreme s-a prelungit de la 2 ani pana la 3 ani ? De cand intra aceasta ... (vezi toată discuția)