avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1270 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Obligatii angajator legate de salariul brut sau net
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Obligatii angajator legate de salariul brut sau net

Buna ziua, vă rog să mă ajutaţi cu o clarificare la următoarea problemă. Am, de câţiva ani, un contract de colaborare cu o firmă, contract prin care primesc o sumă fixă lunară. Termenii contractului sunt urmatorii: firma se obligî să reţină şi să vireze lunar contribuţiile sociale şi impozitul, sub forma impozitului final, şi să-mi achite, în schimbul serviciilor prestate, 2.500 lei net. Nu am fost contactat să operăm nicio modificare în contract ca urmare a schimbărilor Codului fiscal, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. În aceste condiţii, în care eu am stipulat în contract exclusiv suma netă pe care o primesc - dar acelaşi contract prevedea şi asumarea de către angajator a plăţii contribuţiilor - la ce ar trebui să mă aştept în ziua în care îmi vor fi viraţi banii în cont? Este firma obligată ca să îmi păstreze acelaşi salariu (retribuţie) în valoare brută (pentru că brutul nu este prevăzut în contract), sau îmi va vira tot 2.500 lei, diminuându-mi valoarea brută cu suma corespunzătoare contribuţiilor pe care le plătea până la începutul acestui an? Vă mulţumesc
Cel mai recent răspuns: BorzescuVali28 , utilizator 21:40, 27 Ianuarie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Păi tocmai asta este problema. Eu prestez o activitate încadrată în categoria "activităţi independente" şi, de la începutul acestui an, achitarea contribuţiilor nu se mai face prin reţinere la sursă, deci voi plăti individial, din suma pe care o primesc de la angajator. Acest lucru înseamnă că, dacă angajatorul îmi va plăti aceeaşi sumă, voi rămâne cu 665 lei mai puţin decât aveam înainte, iar angajatorul va avea cu mine o cheltuială cu circa 400 lei mai mică decât înainte, adică salariul meu BRUT va fi diminuat, ceea ce nu e OK, pentru că, prin contractul iniţial, indirect, îşi asumaseră să plătească şi suma aferentă contribuţiilor care îmi reveneau până în 2018. Deci, întrebarea mea este dacă acel contract pe care îl am nu îl obligă, indirect, pe angajator, să-mi dea măcar acelaşi salariu brut? Oricum, chiar şi cu acelaşi brut voi rămâne cu mai puţini bani decât luam înainte, dar dacă îmi va micşora şi brutul, pentru mine va fi o mare problemă. Rog să-mi răspundă cineva care cunoaşte acest tip de speţe. Mulţumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare salariu pentru contract partial de la 01 februarie Doinitza58 Doinitza58 Buna ziua, Am doua contracte de munca de cate 2 ore la doua societati diferite cu salariile brute de 1000 lei respectiv 875 lei. In luna ianuarie salariile ... (vezi toată discuția)
Stabilire valoare ceruta in instanta maria ion maria ion Buna ziua, Sunt in situatia in care-mi voi actiona angajatorul in instanta. Acesta mi-a platit o parte din salariu, insa nu pe cel din contract. Cum se ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu ivanvintilica ivanvintilica Presedinte asociatie de proprietari angajat cu contract de mandat part time, mai poate lucra si in 2018 in aceasta forma? Contributiile la stat cum se platesc ... (vezi toată discuția)