avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea persoanelor cu grad de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea persoanelor cu grad de handicap

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti, ce conditii trebuie sa indeplineasca cineva pentru a iesi la pensie. ( nascut la 13.12.1956, a avut luxatie congenitala de sold,in 2006 a aflat ca poate fi asimilat in gradul II de handicap cu coxartroza post luxatie congenitala sold,,deci din august 2006 are certificat de handicap accentuat, are 8-9 ani vechime in munca,in prezent lucreaza dar are complicatii de la boala,respectiv scolioza cu spondiloza.)
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:10, 19 Octombrie 2009
Handicapul si invaliditatea sunt doua chestiuni distincte. Prima este reglementata prin Legea nr. 448/2006 iar cea de-a doua prin Legea nr. 19/2000. Pentru a beneficia de pensie de invaliditate, doamna trebuie sa ajunga la Comisia de expertiza medicala care, prin decizie, o incadreaza sau nu in grad de invaliditate. Procedura de incadrare in grade de invaliditate, revizuirea medicala, recuperarea capacitatii de munca si contestarea deciziei medicale sunt reglementate prin capitolul C al Ordinului nr. 340/2001.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala iuliana silvana emilia iuliana silvana emilia la 15 ani vechime in munca pot beneficia de pensie de boala (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate mihaiham mihaiham pot primi pensie de invaliditate daca am o boala cronica dobandita la nastere?am 33 ani,studii la zi,si doar un an pe cartea de munca,certificat de handicap ... (vezi toată discuția)