avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de boala

la 15 ani vechime in munca pot beneficia de pensie de boala
Cel mai recent răspuns: Nina R , utilizator 19:12, 2 Noiembrie 2009
Buna ziua !
La o asemene intrebare generica va pot spune : DA.
Avand in vedere ca nu ne dati mai multe informatii privind boala, modul de constatare, zile de concediu medical anual, etc., va pot spune urmatoarele:
Pensia de boala e reglementata de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare la 1 aprilie 2001. Potrivit acesteia, au dreptul la pensie de invaliditate:
- asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza accidentelor la serviciu, bolilor profesionale si tuberculozei, bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca;
- asiguratii carora le este afectata sanatatea in perioada cat sunt militari pe durata legal stabilita, sunt concentrati sau in prizonierat;
- elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza accidentelor sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii;
- persoanele care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca si cele care au suferit accidente grave, ca urmare a participarii la Revolutia din decembrie 1989.
In functie de afectiune, trebuie sa stiti ca sunteti supusi revizuirii medicale la intervale de 6-12 luni, pana la implinirea varstelor standard de pensionare.
Neprezentarea la control, din anumite motive, atrage suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare celei in care sunteti programati. Pensionarii incadrati in gradul I de invaliditate beneficiaza, in afara pensiei, de o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix. Aceasta suma nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.
Cu stima !
Reveniti, va rog, cu urmatoarele precizari:
-data nasterii dvs.;
-afectiunea de care suferiti;
-precizati de la ce varsta aveti afectiunea / afectiunile si daca aveti documente medicale.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Am 41 ani,si 20 de ani de munca.De anul trecut nu mai lucrez,am probleme de sanatate(spondiloza cervicala si lombara,nevralgie crurala stg,,coxartroza bilaterala,osteofitoza calcanean dr.,fibrom uterin)dupa toate astea am facut si o depresie afectiva,fac tratament cu calmepan si linisan.Durerile sunt foarte puternice la solduri,cu toate ca iau medicamente anti-inflamatoare.
As vrea sa stiu daca am dreptul la pensie pe caz de boala?
Va multumesc,
Aveti documente medicale pentru toate aceste afectiuni? Ati fost internata in clinici de ortopedie sau de neurochirurgie? Mai ales diagnosticul de coxartroza, daca este sustinut de analize si de examenul radiologic, va conta foarte mult in decizia medicului expert de la Comisia de expertiza a capacitatii de munca pentru ca este o boala cu risc crescut de aparitie a unei infirmitati permanente. Fibromul uterin poate fi extirpat, nu diminueaza capacitatea de munca.
Din punctul de vedere al stagiului de cotizare indepliniti conditiile prevazute la art. 57 din Legea nr. 19/2000.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Pensionarea persoanelor cu grad de handicap ContSters107751 ContSters107751 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti, ce conditii trebuie sa indeplineasca cineva pentru a iesi la pensie. ( nascut la 13.12.1956, a avut luxatie congenitala de ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)
Am si o problema legata de pensionarea pe caz de boala Gaby38 Gaby38 Buna ziua sunt din Bucuresti am lucrat pana in august anul trecut am vechime pe cartea de munca 14 ani si 7 luni, acum 4 ani am fost diagnosticata cu ... (vezi toată discuția)