avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot schimba numele de familie al copilului dupa divort ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot schimba numele de familie al copilului dupa divort ?????

am divortat acum 2 ani si am un copil minor care mi-a fost incredintat pentru crestere si educare,sentinta este definitiva si irevocabila,acum m-am recasatorit si port numele actualului sot iar copilul meu vrea sa il cheme la fel ca pe noi pot schimba numele fara acordul tatalui? Sotul meu vrea sa-l adopte orice doar sa-l cheme ca pe noi.
Va rog sa ma ajutati:worthy:
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 19:38, 19 Octombrie 2009
Aveti nevoie de acordul tatalui pentru schimbarea numelui, inclusiv pentru procedura adoptiei. Daca doriti sa demarati procedura adoptiei adresati-va Autoritatii tutelare din cadrul primariei orasului dvs. de domiciliu, iar cei dse acolo va vor clarifica in privinta tuturor pasilor de urmat .
Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si insotita de urmatoarele acte :

• Un exemplar din Monitorul Oficial in care a fost publicata cererea de schimbare a numelui/prenumelui;

• Copii certificate sau legalizate de pe certificatele de stare civila ale celui care solicita schimbarea numelui/prenumelui;

• Consimtamantul celuilalt sot, dat in forma autentica, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei, sau a schimbarii numelui de familie si/sau prenumelui copiilor minori;

• Copia deciziei de aprobare a autoritatii tutelare in cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului;

• Actul de identitate original si copie xerox, iar pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pasaportul romanesc sau in situatia in care nu se poate face dovada cetateniei romane, se va prezenta adeverinta de atestare a statutului de cetatean roman care se obtine, la cerere de la Ministerul Justitiei, Directia cetatenie.

Acolo vreau eu sa ma lamuresc deci daca nu este de acord....poate decide autoritatea tutelara???? ''decizie de aprobare a autoritatii tutelare in cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului''
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
lery, utilizator
mentionez ca copilul meu i-si doreste foarte mult sa-l cheme ca pe noi mai ales ca o sa aibe un fratior cu numele nostru si astazi plangea ca da pe el cine l-a nascut eu sau tatal lui asa mic cum este copilul are dreptatea lui,am incercat sa-i spun ca la 18 ani o sa schimbe numele dar nu ma inteleg cu el,vrea acum
Se poate schimba numele prin procedura adoptiei, insa cu consimtamantul tatalui natural si cu sesizarea Autoritatii Tutelare!
Numele copilului se schimba doar cu acordul tatalui natural insa apar de multe ori orgolii care fac anevoioasa aceasta actiune ..
Incercati sa sensibilizati tatal sau minorul (sa astepte varsta majoratului pana sa-si poata motiva singur schimbarea de nume)

Alte discuții în legătură

Divort Vlad2013 Vlad2013 In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil JASMIN_MMARIA JASMIN_MMARIA pot sa schimb numele de familie al copilului meu din prima casatorie, cu numele de familie pe care-l am eu dupa a doua casatorie? (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil 9 ani lavy32 lavy32 fetita mea este inregistrata in prezent pe numele meu din inaintea casatoriei . din diverse cauze copilul pana la un an nu a figurat cu tata pe certificat. ... (vezi toată discuția)