avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot schimba numele de familie al copilului dupa divort ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot schimba numele de familie al copilului dupa divort ?????

am divortat acum 2 ani si am un copil minor care mi-a fost incredintat pentru crestere si educare,sentinta este definitiva si irevocabila,acum m-am recasatorit si port numele actualului sot iar copilul meu vrea sa il cheme la fel ca pe noi pot schimba numele fara acordul tatalui? Sotul meu vrea sa-l adopte orice doar sa-l cheme ca pe noi.
Va rog sa ma ajutati:worthy:
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 19:38, 19 Octombrie 2009
Procedura adoptiei de catre sotul dvs. actual s-ar putea sa-l raneasca in orgoliu pe tatal natural al minorului.Trebuie sa aveti mare diplomatie in abordarea problemei.
Mai exista varianta schimbarii numelui pe cale administrativa si astfel tatal natural sa-si pastreze drepturile asupra copilului.Nu stiu cat de bine este sa renuntam la un tata pentru un nume.Depinde si de relatia dintre tata natural si copil.
Ordonanta 41/2003
Schimbarea numelui pe cale administrativă

Art. 4. - (1) Cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, în condiţiile prezentei ordonanţe.

(2) Sunt considerate ca întemeiate cererile de schimbare a numelui în următoarele cazuri:
m) alte asemenea cazuri temeinic justificate.

Art. 6. - (1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă va depune o cerere la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, denumit în continuare serviciu public, aflat în subordinea consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul.

(2) Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile prevăzute la art. 4 alin. (2) şi (3) şi să fie însoţită de următoarele acte:

a) copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an;
c) consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;
d) copie de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazurile prevăzute de art. 7;
e) orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
Art. 7. - (1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, după caz, de părinţi sau, cu încuviinţarea autorităţii tutelare, de tutore. Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotărî autoritatea tutelară.

(2) Când cererea de schimbare a numelui minorului este făcută de către unul dintre părinţi, este necesar acordul celuilalt părinte, dat în formă autentică. Acordul nu este necesar în cazul în care celălalt părinte este pus sub interdicţie ori este declarat judecătoreşte dispărut sau decăzut din drepturile părinteşti.

Art. 8. - (1) Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere o dată cu schimbarea numelui de familie al părinţilor sau separat, pentru motive temeinice.

(2) Schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricând.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Vlad2013 Vlad2013 In urma defacerii casatoriei , copilul ramas in custodia mamei,care ,de curand a implinit varsta de 14 ani doreste sa - si schimbe numele de familie , dupa ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil JASMIN_MMARIA JASMIN_MMARIA pot sa schimb numele de familie al copilului meu din prima casatorie, cu numele de familie pe care-l am eu dupa a doua casatorie? (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil 9 ani lavy32 lavy32 fetita mea este inregistrata in prezent pe numele meu din inaintea casatoriei . din diverse cauze copilul pana la un an nu a figurat cu tata pe certificat. ... (vezi toată discuția)