avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Factura Engie la un an după vânzarea apartamentului. ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Factura Engie la un an după vânzarea apartamentului. Noul proprietar nu vrea să o plătească, eu cu pot rezolva situția?

Buna ziua,

Am vandut un apartament in Februarie 2016. La un an si jumatate dupa, am primit o factura de gaze pe numele meu pentru perioada Decembrie 2016-Martie 2017. Am aflat ca noul proprietar a facut schimbarea de titular abia in Martie 2017.

La vanzarea apartamentului nu a existat un proces verbal cu indecsi, insa se precizeaza in contract ca toate utilitatile sunt platite la zi.
Engie refuza sa ia in considerare acest paragraf din contract. Mi s-a spus ca doar o lista de indecsi poate fi considerata dovada!!
Noul proprietar nu e dispus sa achite. Considera ca este greasela engie.

Intrebarile mele sunt:
- La schimbarea titularului, nu este necesar ca platile sa fie la zi? Cum e posibil sa primesc o factura la 3 luni dupa schimbarea contractului ?
- Este posibil sa imi recuperez in instanta banii de la noul proprietar?

Mi se pare strigator la cer sa platesc ceva ce nu am consumat, precum si lipsa de reguli in cadrul Engie.
Ultima modificare: Vineri, 2 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 04:02, 2 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
La schimbarea contractului, Engie solicita indexul de la momentul preluarii spatiului. Numai ca cumparatorul a cumparat in februarie 2016, dar nu a dat indexul atunci, el continuand sa dea indexul luna de luna in numele dvs. si sa plateasca facturile de pe numele dvs. Astfel, cand a vrut sa schimbe contractul nu a putut sa dea indexul din feb 2016 deoarece fusese deja declarat si facturat. Ca urmare a dat ultimul index din perioada respectiva, adica ce a consumat de la ultima facturare. La momentul cand s-a prezentat cu indexul a facut si contractul, deci in acea zi nu a existat o factura emisa si neplatita. Ulterior probabil ca s-a emis si factura din dec-martie 2017, care probabil e de regularizare (nu am de unde sa stiu).
Evident ca fata de furnizor, dvs trebuie sa achitati factura de pe numele dvs. si sa solicitati in instanta cumparatorului imobilului, in pretentii, valoarea facturii.
Veti plati taxa de timbru calculata de catre instanta, la valoarea pretentiilor. Daca castigati procesul (aveti sanse) puteti obtine si recuperarea cheltuielilor de judecata.


ENGIE - date de pe site:
Dacă ai un contract de cumpărare trebuie să încarci:

copia actului de identitate;
copia actului de spațiu;
declaraţie pe proprie răspundere privind destinaţia spaţiului şi utilizarea gazelor naturale pentru locul de consum (descarcă model), în conformitate cu Ordinul 29/2016 (regulament furnizarea gazelor naturale la clienții finali).
Dacă ai un contract de închiriere/comodat, în plus trebuie să încarci:

acordul scris al proprietarului/proprietarilor instalaţiei de utilizare gaze naturale (descarcă model);
copia actului de identitate al proprietarului/proprietarilor.
Indiferent de cazul în care te regăseşti, în urma procesului online se vor genera următoarele documente:
cererea de încheiere a contractului de furnizare gaze naturale pe piaţa reglementată ce este reprezentantă de procesul online pe care îl parcurgi odată ce ai dat click pe butonul „Vreau să schimb online titularul de contract”;
contract pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la consumatorii casnici;
contract de mandat prin care mandatezi ENGIE România să te reprezinte în relația cu distribuitorul pentru obţinerea acordului de acces gaz;
cerere pentru acordarea accesului la sistemul de distribuție a gazelor naturale (persoane fizice).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anul trecut mi-am cumparat o casa langa bucuresti unde m-am mutat ... roxy_music roxy_music Anul trecut mi-am cumparat o casa langa Bucuresti unde m-am mutat in decembrie, deoarece abia atunci am avut gaze si am putut pune in functiune centrala. Luna ... (vezi toată discuția)
Contract de apa curenta Florin251 Florin251 buna ziua, anul trecut am cumparat o casa si cand am trecut contractul de apa am citit in mod eronat apometru , eu am crezut ca ultima cifra nu se citeaste , ... (vezi toată discuția)
Proprietarul îmi cere bani pentru facturi cu consumul estimat al gazului și curentului, deși indecșii de când m-am mutat arată că nu am consumat atât. cum calculez ce am de plătit? luizaradu luizaradu Bună ziua. M-am mutat cu chirie pe data de 21 august 2019. Din ziua in care efectiv am locuit la adresa respectiva, am făcut fotografii la contoarele de la ... (vezi toată discuția)