avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot lua in calcul vechimea in munca din alta tara?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot lua in calcul vechimea in munca din alta tara?

Buna ziua,
O persoana care a lucrat in Spania in perioada 07.01.2010 - 07.01.2011 respectiv in perioada 05.05.2011 - 01.01.2012 solicita la locul de munca actual sa I se ia in considerare vechimea in munca pentru perioada lucrata in Spania.
Prezinta angajatorului doua situatii privind Raport Activitate in Munca tradus in lb. romana din lb. spaniola.
Intr-un raport este redat numele angajatului, adresa din spania si mentioneaza ca a figurat cu stagiu de cotizare la Sistemul de Asigurari Sociale, un numar de 1 an 7 luni 16 zile.
Situatia referitoare la respectiva perioada prezentata in alt raport : 07.01.2010 - 07.01.2011 respectiv perioada 05.05.2011 - 01.01.2012 (dar in dreptul lor este scris un cod itm 121043xxxxx pavimentos ..., restul datelor din adeverinta sunt in limba romana dar sunt perioade de incetare si somaj)
Persoana s-a angajat in Romania cu o vechime de 2 ani si o luna. La unitatea care lucreaza in present are o vechime in munca de 2 ani si 7 luni (perioada lucrata in Romania + perioada lucrata in unitate de la data angajarii)
Actualmente vechimea in munca, calculata cu luarea in considerare a adeverintelor de vechime din Spania ar fi de 4 ani si 3 luni.
Intrebarea este daca pot sa iau in calcul ca vechime in munca perioada lucrata in Spania?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 2 Februarie 2018
Se poate lua in calcul vechimea in munca din alta tara.
Dar daca nu are un contract de munca pe care sa il prezinte tradus angajatorului, in cazul unui control pot face dovada numai cu acest raport pe care l-a prezentat? Nu se ia in calcul numai la pensie?
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am avut în 2005 și 2006 contracte de munca prin anofm în spania ... petre1981 petre1981 Am avut în 2005 și 2006 contracte de munca prin ANOFM în Spania și Germania aproximativ 7 luni în total. Se consideră vechime în România? Se adună ca ... (vezi toată discuția)
Vechime în muncă Danaioana Danaioana Bună ziua, Vechimea în muncă, dovedită prin carnet de muncă și obținută în Republica Moldova, poate fi luată în considerare la angajare, pentru ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca in suedia Radu Husar Radu Husar Salut, am lucrat timp de 5 luni in Suedia si as dori sa stiu daca trebuie sa completez vreun formular sau ceva, si unde trebuie dus, pentru a imi adauga ... (vezi toată discuția)