avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza

Buna ziua. Intr-un proces de iesire din indiviziune s-a propus efectuarea expertizei in constructii pentru lotizare. Unul din obiective este stabilirea valorii cladirii, pentru ca loturile din punct de vedere al suprafetelor vor avea valori diferite.
Daca aceasta va avea valoare mai mare decat valoarea de la primarie, va trebui platita taxa de timbru si pentru diferenta? Si pe aceasta cine o plateste? Tot reclamantul?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:41, 19 Martie 2018
În cazul bunurilor imobile (construcții și terenuri), taxa se plătește în funcție de valoarea de impozitare a bunurilor.
Pentru acest motiv, instanța vă va solicita sub sancțiunea anulării cererii, un certificat de la serviciul local de taxe și impozite din care să reiasă valoarea de impozitare a bunului.
Dacă taxa nu se poate stabili atunci se vor utiliza grilele notariale cu prețuri orientative. Reclamantul este cel care trebuie să depună copie după grila notarială corespunzătoare imobilului respectiv.
Ulterior, se va incuviinta si administra de catre instanta proba cu o expertiză tehnică imobiliară care să evalueze prețul de circulație al imobilului. Dacă acesta este diferit de valoarea de impozitare, se va regla și taxa de timbru în mod corespunzător. Reclamantul este cel care va achita aceasta diferenta a taxei de timbru, cu posibilitatea recuperarii acesteia la finalizarea procesului, de la parati.
am inteles, multumesc.
Taxa a fost platita conform valorii de impozitare.
Acum s-a dispus expertizarea cladirii si sunt convinsa ca valoarea acesteia va creste substantial.
De aceea am intrebat daca se va actualiza si taxa aferenta.
De la parati va fi foarte greu de recuperat orice, atat partea de cladire care mi se cuvine, cat si taxele si onorariile achitate de mine.
Daca veti castiga procesul, veti solicita instantei sa aprobe recuperarea cheltuielilor de la partea care a pierdut procesul si daca se va aproba, va puteti recupera cheltuielile.
POPA GHEORGHE a scris:

Daca veti castiga procesul, veti solicita instantei sa aprobe recuperarea cheltuielilor de la partea care a pierdut procesul si daca se va aproba, va puteti recupera cheltuielile.

multumesc pentru raspuns.
daca partea care a pierdut procesul are venituri foarte mici, iar cheltuielile (taxa de timbru achitatat, onorariul avocatului, onorariul expertului, costul suplimentar al expertizei-probabil ca va fi si asa ceva, taxa de timbru achitata suplimentar, ca urmare a expertizarii cladirii) sunt uriase, cum imi voi putea recupera aceste cheltuieli? Si in ce maniera?
In privinta recuperarii cheltuielilor de judecata, instanta va dispune in cunostinta de cauza. Probabil, partea care a pierdut procesul va invoca motivat, imposibilitatea de a se recupera cheltuielile de la aceasta si instanta va hotari.
Exista posibilitatea ca instanta sa aprobe ajutor public judiciar in materie civila conform prevederilor OUG nr. 51/ 2008 cu modificarile si completarile ulterioare, daca o parte in proces (la cererea acesteia) nu are suficiente venituri pentru a plati cheltuieli de judecata (expert, avocat, etc.)

Alte discuții în legătură

Cum procedeaza evaluatorul? Rebecca10 Rebecca10 Buna ziua, as vrea sa stiu cum procedeaza un evaluator atunci cand vine sa evalueze un apartam aflat in partaj. In baza de impozitare de la Finante acest ... (vezi toată discuția)
Evaluare apartament si taxa partaj in divort Gogulet2018 Gogulet2018 Buna ziua, cum aflu valoarea apartamentului in functie de taxa de partaj, va rog? Am inteles ca e 3 sau 5 %, dar iese un apartament de 2 cam in bucuresti la ... (vezi toată discuția)