avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducere norma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducere norma

Buna ziua! Angajatorul vrea sa reduca norma de la 8h la 4h unui salariat pentru ca nu mai are activitati care sa acopere cele 8h. Cum poate face acest lucru si care este temeiul legal? Daca salariatul respectiv nu vrea sa semneze actul aditional, cum se procedeaza? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
Nihil since deo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 5 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
......
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

2. Art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

3. Astfel, modificarea unilaterala a c.i.m. se poate face prin:
- detasare
- delegare
- in cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

4. Asadar, modificarea timpului de munca nu poate fi decisa unilateral ci numai cu acordul partilor.

5. In situatia in care nu se semneaza actul aditional, acesta nu-si va produce efectele pentru care se doreste a fi semnat.
De asemenea, exista posibilitatea concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurare Mariaee Mariaee As vrea sa ma lamuriti intr-un aspect ce vizeaza restructurarea unei institutii. Sunt singura persoana din acest departament care a primit timp partial de ... (vezi toată discuția)
Act adițional Zese Zese Șeful m a amenințat ca mi schimba decretul(Actul adițional de muncă) că are nevoie de salariați. Eu nu doresc acest lucru. In concluzie îl poate ... (vezi toată discuția)
Dreptul salariatului gabriela.enache gabriela.enache Buna ziua! De 8 luni lucrez la un supermarket unde am fost angajata ca lucrator comercial pe un anumit raion, lucru specificat si in contractul individual de ... (vezi toată discuția)