avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu crestere copil

Buna ziua, in aproximativ 2 luni trebuie sa ma intorc la serviciu, terminandu-se cei 2 ani de concediu crestere copil. La aproximativ 1 luna dupa ce am intrat in CC, compania la care lucrez mi-a facut plangere la Politie cum ca le-as fi furat niste produse, lucru neadevarat si pe care il voi demonstra in instanta. Momentan dosarul e inca la Politie si mai cauta probe, iar eu am fost citat pana acum ca si martor, pt ca nu au dovezi clare ca sa ma citeze ca suspect.
Intrebarea mea este urmatoarea: au voie sa imi desfaca cim-ul daca ma intorc din CC, chiar daca nu s-a dat inca o sentinta finala? Din ce am citit eu in lege, 6 luni dupa intoarcerea din CC nu au voie sa ma dea afara, decat din motive ce tin de companie, gen desfiintare post sau faliment.
Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
Daniel_Caciula, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 6 Februarie 2018
Buna ziua ,

O intrebare grea ,depinde ce motiveaza la desfacerea CCM ,este posibila desfacerea contractului de munca .cu respectarea anumitor conditii.
Daca aveti un contract de munca acasa ,puteti verifica clauzele acestuia.Acolo veti gasii ,eventualele conditii de reziliere.

Cu drag

In ceea ce priveste a doua problema ,va sfatuiesc sa dati declaratii numai in prezenta unui avocat. Deoarece calitatea de martor poate fi schimbata in suspect sau mai rau.

Cu drag
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
Avocat Minoi, utilizator
In contractul individual nu scrie nimic de reziliat, insa este o anexa la contract cu anumite situatii unde pot desface cim-ul, furtul fiind una dintre aceste situatii. Daca ei vor da ca si motiv la desfacerea cim ca am furat, insa nu este data nicio sentinta si nu au nicio dovada, vor putea totusi sa imi desfaca cim-ul pe acest motiv, chiar daca totul este o minciuna? Si chiar daca ma intorc din concediu de crestere?
Art.25 din OUG 111/2010:
......
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

.......
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

In acest caz, interdictia concedierii se extinde pe o durata fixa de 6 luni incepand cu data revenirii din CCC

Prevederile alin. (2) și (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim suspendat sau incheiat?! iulyt iulyt buna ziua. sotiei mele i s-a suspendat contractul de munca deoarece a intrat in concediu de crestere a copilului. ulterior, firma si-a incetat activitatea in ... (vezi toată discuția)
Somaj ValentinaMangusta ValentinaMangusta Buna ziua.am si eu o intrebare...acum sunt in concediu pt cresterea copilului.seful meu ar fi vrut sa ma intorc la servici inainte de implinirea celor doi ani ... (vezi toată discuția)
Legal sa fiu concediata ? gabrielabbb gabrielabbb buna ziua, am o problema care suna cam asa : lucrez la o firma de transporturi foarte mare(ce mai mare din tara) acum 2 ani am nascut , urmand sa ma intorc ... (vezi toată discuția)