avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozit nerezidenti?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozit nerezidenti?

O firma din California imi emite factura (pe care o listez din control panel pt.urmatoarele):
1.gazduire pagina web (hosting)
2.accesare de catre firma mea a unei baze de date(adica eu ca firma mai lucrez din cand in cand la baza de date care este gazduita de catre firma din California).
Firma din California practic nu imi presteaza nici un serviciu in afara de faptul ca imi gazduieste pagina web.
Cu tva-ul m-am lamurit cum este ca se face taxare inversa dar nu sunt de loc in clar daca in situatia expusa mai sus trebuie sa retin acel impozit pe veniturile nerezidentilor?
Va rog daca ati mai avut o astfel de situatie:help:
Cel mai recent răspuns: mmanu , utilizator 15:13, 21 Octombrie 2009
t.simona, mesajul anterior era de la mine, cel care am deschis subiectul cu contractele, as dori sa continuam discutia pt ca am gasit aspecte interesante, ce zici te-am facut curioasa?
M-am prins dupa ce am postat raspunsul. Dati-mi amanunte, dar nu va garantez raspuns imediat in aceasta perioada.
referitor la codul nostru fiscal am gasit asta :
Coroborand alineatul 4 de la art. 1 din codul fiscal cu alin. 9 de la pct. 12 din Normele de aplicare a codului Fiscal aferent art. 118 din codul fiscal rezulta :
In cazul in care exista conventie de evitare a dublei impuneri cu tara din care este firma la care se plateste venitul, si acesta prezinta certificatul de rezidenta fiscala, se plateste impozit pe acest venit in Romania doar daca in conventia de evitare a dublei impuneri este prevazut acest lucru.
In cazul in care conventia prevede ca venitul se impoziteaza in tara celui care primeste venitul, atunci nu se mai retine impozitul in Romania, furnizorului extern i se plateste suma integral.
Iar daca in conventia in cauza este specificat ca venitul respectiv poate fi impozitat in statul din care provine, sau ca se poate impozita in statul in care se primeste, atunci ramane la latitudinea partenerilor sa stabileasca cine va plati impozitul.
TITLUL I
Dispozitii generale

CAP. I
Scopul si sfera de cuprindere a Codului fiscal

ART. 1
(1) Prezentul cod stabileste cadrul legal pentru impozitele si taxele prevazute la art. 2, care constituie venituri la bugetul de stat si bugetele locale, precizeaza contribuabilii care trebuie sa plateasca aceste impozite si taxe, precum si modul de calcul si de plata al acestora. Prezentul cod cuprinde procedura de modificare a acestor impozite si taxe. De asemenea, autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa elaboreze norme metodologice, instructiuni si ordine in aplicarea prezentului cod si a conventiilor de evitare a dublei impuneri.
(2) Cadrul legal de administrare a impozitelor si taxelor reglementate de prezentul cod este stabilit prin legislatia privind procedurile fiscale
.
(3) in materie fiscala, dispozitiile prezentului cod prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte
normative, in caz de conflict intre acestea aplicandu-se dispozitiile Codului fiscal.
(4) Daca orice prevedere a prezentului cod contravine unei prevederi a unui tratat la care Romania este parte, se aplica prevederea acelui tratat.
iar in conventie am gasit doua articole la care zic eu ca ma incadrez :
ART. 7
Profiturile întreprinderii
1. Profiturile unei întreprinderi a unui stat contractant nu sunt impozabile decât în acest stat, în afară de cazul în care întreprinderea îşi exercită activitatea sa în celălalt stat contractant prin intermediul unui sediu permanent situat acolo. Dacă întreprinderea exercită activitatea sa într-un asemenea mod, profiturile întreprinderii sunt impozabile în
celălalt stat, dar numai în măsura în care sunt atribuibile acestui sediu permanent.
si
ART. 22
Alte venituri
1. Elementele de venit al unui rezident al unui stat contractant, care sunt de natură diferită sau provin din surse nemenţionate în articolele precedente ale prezentei convenţii şi care sunt supuse impunerii în acest stat, nu sunt impozabile decât în acest stat contractant.
precizez ca nu sunt venituri din comision sau redeventa, si nu se realizeaza in romania
ce parere aveti?
Posibil sa fie asa, dar numai daca serviciul respectiv se incadreaza la alte venituri. Nu-mi mai amintesc daca ati precizat care era efectiv serviciul.
Vedeti definitia redevente (este mai vast continutul acestora) si normele la Cap I al titlui V despre serv implicind software.
Cel mai bine faceti adresa in scris catre finante, explicind cazul dvoastra si cerind sa va spuna daca aveti obligatia platii acestui impozit.
da, la varianta cu finantele m-am gandit
am gasit pe site la anaf un formular in acest sens
nu am mai cerut consultanta la finante
trebuie sa fac adresa scrisa? unde o depun sau unde o trimit?

Alte discuții în legătură

Retinere la sursa melchior melchior ce fel de servicii europene poate primi o persoana juridica romana care sa nu fie impozitate cu retinere la sursa? (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri i_simina i_simina Cum se impoziteaza redeventele obtinute din Romania de catre un rezident al Italiei? Daca se impoziteaza in romania, prin retinere la sursa, care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Cum se poate evita dubla impunere in cazul autorilor care doresc sa publice pe site-uri din strainatate MariaSD MariaSD Recent am scris o carte pe care doresc sa o public pe amazon.com. Pentru a face acest lucru trebuie sa trimita un formular care trebuie sa contina, printre ... (vezi toată discuția)