avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Contract comodat masina
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Contract comodat masina

Buna ziua,

Am un SRL nou infiintat si m-ar interesa un raspuns la urmatoarea problema, dpdv legal.

Mama mea, detine printr-un CMI un autoturism cumparat de nou in 2013, care este in talon trecut ca fiind al CMI-ului la care mama este reprezentant legal. Dpdv fiscal, fiind PFA o deduce 50%, restul fiind folosit in scop personal.
Intrebarea e, pot face intre SRL-ul meu si CMI, un contract de comodat pentru masina, doar pentru deduceri fiscale?

Masina se deduce 50% din consumabile(motorina), reparatii 100% dar numai prin piese luate din service.

Ideea e, ca eu sa fac comodat pe aceasta masina, 1 pentru deducerea integrala, banuiesc ca tot 50% o voi deduce si eu, si piese care ulterior vor fi utilizate in service, eu avand obiect de activitate distribuitie piese auto.

Cum se procedeaza in acest caz? Fac contractul intre firma mea si CMI, in doua exemplare, atasate copie talon si CIV, pe contracte sau trebuie sa ma duc la notariat, nefiind suficient doar sa fie stampilate?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:14, 8 Februarie 2018
Nu se poate ce ati mentionat. Chiar ati spus ca e folosit in scop personal 50% de catre CMI. Dupa mine nu se poate contract de comodat intre CMI si SRL, pt. ca daca nu ar fi cazul mama-copil, CMI-ul nu ar da nicioadata unui tert folosinta gratuita a acestui autoturism.

Nu ar fi mai simplu ca CMI-ul sa intocmeasca foi parcurs ca sa deduca 100%:

În vederea acordării deductibilității integrale la calculul venitului net anual, justificarea utilizării vehiculelor se efectuează pe baza documentelor justificative și prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puțin următoarele informații: categoria de vehicul utilizat, scopul și locul deplasării, kilometrii parcurși, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum calculez consumul pentru un autoturism mic,pt interes de lucru? stelian_1981 stelian_1981 Buna ziua.Am facut un contract de comodat intre mine ca posesor a unui autoturism Ford Focus si P.F.A -ul meu,pt a putea trece la cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat pentru masina niko79 niko79 Buna ziua! Tin contabilitatea unui SRL si ma intereseaza daca se poate incheia un contract de comodat pentru masina intre administrator (asociat unic), in ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuieli combustibil pfa birta birta pentru a deduce combustibilul de 50 % la un cabinet de avocatura, autoturismul apartine cabinetului, trebuiesc intocmite foi de parcurs? este vorba de ... (vezi toată discuția)