avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu cu risc maternal.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu cu risc maternal.

Buna ziua,am și eu o intrbare.Doresc sa intru in concediu cu risc maternal .Am 18saptamani,domeniu in care lucrez,m-a impune sa stau foarte mult in picioare .Si m-a dor picioarele și mi-se umfla.
Ia-m comunicat specialistului care vede de sarcina mea.
Și a hotărât sa m-a interneze 3zile .Insa intrb mea este când m-a externez ce trebuie sa scrie in fisele care trebuie duse la munca .Si ce acte îmi mai trebuiesc pentru aprobarea concediului de risc maternal???Si ce trebuie sa fac mai exact???
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
Allymaya, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:28, 8 Februarie 2018
Prin Ordinul comun MS+CNAS nr. 43/8/2016 s-a modificat si completat art.58 din Ordin comun MS+CNAS nr. 60/ 32/2006 astfel:
-art.58 (modificat) Concediul de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitate obstretica-ginecologie cu avizul medicului de medicina muncii, pe o perioada de maxim 30/31 zile calendaristice, pe o durata totala de 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau alapteaza.
Medicul de specialitate obstretica - ginecologie sau medicul de familie in urma consultului periodic al mamei este in masura sa elibereze concediu de risc maternal.
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale poate aprecia daca mediul de lucru al mamei este toxic avand in vedere riscurile profesionale identificate si evaluate de catre angajator in conformitate cu prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
b) să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate şi după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat;
Specialistul decide ce recomandari va scrie in foaia de externare, daca va emite sau nu concediu de risc maternal
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A fost abrogat Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate din 05.01.2018
Sect. a 6-a Concediul și indemnizația de risc maternal
Art. 49. -
Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă,
aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 50. -
Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.

Art. 51. -
Cuantumul brut lunar al indemnizației de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 52. -
Indemnizația de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 53. -
Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de asigurare.

Detalii gasiti aici
- www.avocatnet.ro/forum/discu...

- www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Prin Ordinul comun MS nr.15/ 05.01.2018 si CNAS nr. 1.313/ 29.12.2017 s-a preluat preluat integral
-art. 50 Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc Ciorciog Ciorciog Buna ziua,sunt insarcinata si am intrat in concediu de risc maternal. Asta este a doua luna,am luat concediu de la doctorul specialist,dar am uitat sa.l duc si ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc Lenuta86 Lenuta86 Buna ziua,vin si eu cu o intrebare concediul de risc maternal il pot lua de la un alt dr.de medicina munci daca la firma unde lucrez nu avem dr. de medicina a ... (vezi toată discuția)