avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... necropsia cadavrului-medicina legala
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

necropsia cadavrului-medicina legala

Prin raportul necropsic de constatare medico-legala ,s-a constata ca moartea decedatului x nu a fost violenta,diagnosticul fiind de stop cardio-respirator pe fondul unei arterioscleroze coronariene cu infarct miocardic cicatriceal . Conform patologiei descrise in raportul necropsic ,decedatul x prezenta la examenul extern : 1. lividitati cadaverice de culoare violacee confluente cu hemoragii punctiforme pe partile dorsale ;2.- spuma albicioasa la nivelul bucal si nazal. examenul intern : 1.- petesii subpleurale;2.-culoare violacee cu staza viscerala la aproximativ toate organele interne;3.- cardiomegali (inima marita) ,cavitatile cordului pline cu sange lichid;4.-lobii glandei tiroide aspect violaceu(fara a se mentiona sau descrie cartilagiul tiroidian);5.- spuma alba fiind prezenta in tot aparatul respirator,inclusiv in plamani;6.-plamanii mult destinsi in volum,culoare violaceu-liliachii,pe sectiune acelasi aspect coloristic,staza pulmonara cronica,edem alveolar,zone relativ intinse de atelectazie si scleroemfizem pulmonar,moderata pahipleurita focala;7.- aspecte de moderata ateroscleroza coronariana;8.-arie restransa de fibroza miocardica cicatriceala post infarct miocardic acut.
Avand in vedere ca in raportul de autopsie sunt nenumarate lipsuri ,nu sunt descrise si mentionate :- zona oculara(subconjunctiv,palpebral,globi oculari) ;-zona nazala (fose nazale);- mucoasa bucala,gingivala;-cartilagiul tiroidian,laringian,corzi vocale;-ganglioni limfatici;-zona costala;-nu sunt descrise minutios arterele coronariane,ramuri coronariene privind circumferinta acestora,forma,pozitia,prezenta vreunui tromb,etc.
Examenul/analiza histopatologica nu a fost efectuata la toate probele biologice recoltate cu ocazia autopsierii ,lipsind analizele la :-fragmentul de creier,rinichi,pancreas,splina si tiroida. Au fost efectuate teste histopatologice doar la coed,plamani si ficat.
Nu a fost efectuat examenul toxicologic.
Analizele tanatochimice ale markerilor CK-MB efectuate doar din lichidul pericardic,indica ca valoare obtinuta 191,47 U/L ,fiind mentionate ca valori normale de referinta 105-154 U/L.
Troponina I si mioglobina fiind prezente,insa fara a se mentiona valorile acestora.
Conform Laboratorului Synevo privind valorile de referinta a markerilor CK-MB folosind metodele actuale utilizate in analiza histopatologica,sunt: Valori normale de referinta CK-MB la femei 192 U/L si CK-MB la barbati 308 U/L ,iar la un infarct miocardic acut creste de cel putin 2(doua )ori valoarea CK-MB.
Se mentioneaza in raportul medico-legal necropsic ca,detalierea patologiei pe care o prezenta decedatul x,poate fi facuta prin examinarea histopatologica a tuturor probelor biologice recoltate,doar din dispozitia expresa a organelor judiciare.
De mentionat ca,cadavrul decedatului x prezenta o echimoza la cavitatea bucala,care in mod curios nu se gaseste nici o mentiune cu privire la aceasta.Nu sunt mentionate si descrise membrele superioare (maini,loje unghiale,subunghiale).
Potrivit I.Fulga , V.Belis si V.Iftene. ,,Medicina Legala" -patologia necropsica a ASFIXIEI MECANICE se prezinta astfel: Semne asfixice generale : 1. Lividitati cadaverice pe suprafete mari confluente;2. Coloratia violacee a pielii,mucoaselor si unghiilor;3. Hemoragii punctiforme sub conjunctiva a globului ocular si sub stratul superficial al pielii toracelui si spatelui; 4. Dilatatia pupilelor; 5. emisie de sperma,urina si fecale.
Semne generale interne: 1. sange lichid si inchis la culoare in cavitatile cordului ;2. Petele Tardieu subpleurale :mici puncte hemoragice sub stratul extern al plamanilor (pleura);3. culoare intens violacee a tuturor organelor (staza viscerala);4. dilatarea cavitatilor inimii,care sunt pline cu sange (inima asfixica);5. edem si emfizem pulmonar .
Mai mult,cadavrul la autopsie cf raportului ,vezica urinara fara continut,intestine libere,de unde concluzia certa ca a existat emisia de materii fecale si urinare,insa fara a fi mentionata.
Avand in vedere toate aceasta patologie pe care o prezenta cadavrul si se regaseste in raportul medico-legal necropsic,coroborata cu lipsurile mentiunilor si descrierilor tuturor organelor,sau sumar descrise,care per-ansamblu alcatuiesc tabloul asfixiei mecanice,este curios diagnosticul de stop cardio-respirator pe fondul unei ateroscleroze coronariene (moderata asa cum este descrisa) si cu cicatrice miocardica post infarct ,arie restransa (cf studiului med. leg. infarctul miocardic se cicatrizeaza in cateva saptamani),fara anevrism coronarian,sau un nou infarct miocardic,ce a dus la stopul cardio-respirator?
Avand in vedere ca inca din luna a 8-a 2017 am depus o cerere in probatoriu, singura dealtfel ,prin care solicitam reaudierea martorilor pentru contradictii si neconcordante in declaratii ,neconcordante de date intre pv incheiate de organele judiciare ,lipsa din dosar a vreunei note care sa ateste prezenta Smurdului la fata locului si cele constatate,lipsa din dosar de declaratiilor martorilor de la fata locului de care se face vorbire intr-un raport de serviciu al organului judiciar,si multe alte aspecte ,mi-a fost comunicata solutia la aceasta cere in probatoriu abia in data de 08.02.2018. Solutia data este de respingere a cererii pe motivarea ca neintemeiata ,precizand la fiecare punct ca nu are relevanta in raport cu obiectul cauzei.In ce priveste prezenta ambulantei Smurd la fata locului,asemeni nu are relevanta faptul ca eu solicit nota/pv sau constatarea celor de la Smurd,procurorul motivand ca se face vorbire de prezenta ambulantei la fata locului in pv incheiat de politistii de ordine publica,primii prezenti la fata locului,si ca atare nu exista suspiciuni cu privire la prezenta Smurdului sau o posibila intarzierea acesteia la fata locului. Ori,in pv completat de politisti este mentionat doar faptul ca Smurdul a fost gasit la fata locului care au constatat decesul,fara alte detalii.Intreb: -de unde reiese cert si fara dubii ca Smurdul au efectuat vreo manevra de resuscitare,ca au constat decesul,timpul de reactie al acestora,constatarile acestora la fata locului ? Cum se poate obtine de catre partea vatamata,succesor al decedatului ,informatii de la Smurd privind constatarea decesului la fata locului,in conditiile in care organele judiciare imi resping ca neintemeiate si irelevante cauzei toate probele propuse ? Obiectul cauzei/dosarului in speta de fata fiind o moarte suspecta,fiind dispusa urmarirea penala in rem pt omor,in aflarea adevarului nemijlocit ,nu trebuiesc efectuate cercetari sub toate aspectele? Aceasta irelevanta in raport cu obiectul cauzei motivata de org. de cercetare penala,este fireasca? Care este cauza,obiectul cauzei in procesul penal in urmarirea penala pt infractiunea de omor in rem? Va rog din suflet spuneti-mi si mie niste pareri,sugestii.Multumesc frumos.

Cel mai recent răspuns: Ankkat , utilizator 16:43, 28 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa solicitati consultanta contra cost unui medic din cadrul IML pentru nelamuririle dvs. din raportul medico-legal.
Pentru demersuri trebuie sa consultati contra cost un avocat specializat in cauze penale.
Informatii de la SMURD puteti obtine formuland o cerere scrisa catre Serviciul de ambulanta din judetul dvs., depusa cu nr. de inregistrare/ data.
Multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoastra. Problema este ca nu acasa a decedat ,si in Bucuresti in sector 4,zona Sos. Giurgiului /Piata Progresul.Imi puteti spune dvoastra o adresa Serviciul Smurd din Bucuresti,unde as putea sa cer informatii,deoarece organele de cercetare penala nu doresc acest lucru,de aprox. 2 ani insist sa se solicite o adresa/nota de la Smurd legat de aceasta interventie in acest deces,si nimic. Multumesc frumos.
Gasiti pe internet adresa de la ambulanta SMURD din sectorul unde s-a inregistrat decesul.
Este posibil ca raspunsul de la SMURD sa nu va multumeasca in conditiile in care exista aceste informatii transimise la politie.
Multumesc .Cel putin voi primi un raspuns! La dosar nu exista nici un document eliberat/emis de Smurd ,privind ,interventia,constatarile acestora la fata locului,nimic! Se face doar vorbire in pv de la fata locului completat de primii politisti veniti,ordine publica de la Sectia 16,care mentioneaza ca serviciul Smurd au constatat decesul,se da numele plt.pompier sofer si nr. masinii/ambulantei,fra alte detalii.Ori ,nu trebuie sa existe si o nota a celor de la Smurd privind aceasta constatare a decesului? In constatarea med. legist de la fata locului ,venit cu criminalistii,se mentioneaza scurt,a fost resuscitata Smurd,atat si fara alte detalii. Nu trebuie sa se regaseasca o nota a Smurdului ,cu ce au facut ei la interventie,resuscitare,constatare deces,etc. ? Asta doresc eu sa aflu,ce a constatat Smurdul la fata locului,sau daca au efectuat vreo manevra,tratament,cand au constatat decesul,la ce ora? 1. La interventia ambulantei la un eveniment,acestia nu lasa o nota cu cele efectuate/constatate? 2.Aceasta nota ,in mod firesc ,nu ar trebui sa se regaseasca la dosarul cauzei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Astfel de date ar putea sa fie continute in rapoartele intocmite de fiecare institutie in parte la terminarea turei de serviciu.
Daca se solicita de catre organul judiciar seprimesc date, posibil doar daca exista suspiciuni.
In cazul prezentat de dvs. nu par a fi suspiciuni, si politstul si criminalistii sustinand ca s-a intevenit cu resepctarea procedurii. Acesta poate fi si motivul pentru care procurorul nu a aprobat solicitarile dvs.

Alte discuții în legătură

Raport medico-legal necropsic mary6 mary6 Buna seara. In urma unei ordonante a fost solicitat raportul de autopsie al decedatului x.,,moarte suspecta,care a fost autopsiat in regim de urgenta in ... (vezi toată discuția)
Care este legea privind eliberarea documentelor ºi a decedaþilor din spital? paulmariuspop paulmariuspop Ma poate ajuta sa imi spună cineva care este legea in baza careia se specifica felul in care se elibereaza decedatul si certificatul medical de constatare a ... (vezi toată discuția)
Cerere adresata iml pentru eliberare rezultat necroscopie anatomopatologica mary6 mary6 Buna ziua.Mama mea a decedat in urma cu o saptamana,in circumstante si imprejurari suspecte,nu la domiciliul nostru si fara a se simti rau anterior.Mai precis ... (vezi toată discuția)