avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... necropsia cadavrului-medicina legala
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

necropsia cadavrului-medicina legala

Prin raportul necropsic de constatare medico-legala ,s-a constata ca moartea decedatului x nu a fost violenta,diagnosticul fiind de stop cardio-respirator pe fondul unei arterioscleroze coronariene cu infarct miocardic cicatriceal . Conform patologiei descrise in raportul necropsic ,decedatul x prezenta la examenul extern : 1. lividitati cadaverice de culoare violacee confluente cu hemoragii punctiforme pe partile dorsale ;2.- spuma albicioasa la nivelul bucal si nazal. examenul intern : 1.- petesii subpleurale;2.-culoare violacee cu staza viscerala la aproximativ toate organele interne;3.- cardiomegali (inima marita) ,cavitatile cordului pline cu sange lichid;4.-lobii glandei tiroide aspect violaceu(fara a se mentiona sau descrie cartilagiul tiroidian);5.- spuma alba fiind prezenta in tot aparatul respirator,inclusiv in plamani;6.-plamanii mult destinsi in volum,culoare violaceu-liliachii,pe sectiune acelasi aspect coloristic,staza pulmonara cronica,edem alveolar,zone relativ intinse de atelectazie si scleroemfizem pulmonar,moderata pahipleurita focala;7.- aspecte de moderata ateroscleroza coronariana;8.-arie restransa de fibroza miocardica cicatriceala post infarct miocardic acut.
Avand in vedere ca in raportul de autopsie sunt nenumarate lipsuri ,nu sunt descrise si mentionate :- zona oculara(subconjunctiv,palpebral,globi oculari) ;-zona nazala (fose nazale);- mucoasa bucala,gingivala;-cartilagiul tiroidian,laringian,corzi vocale;-ganglioni limfatici;-zona costala;-nu sunt descrise minutios arterele coronariane,ramuri coronariene privind circumferinta acestora,forma,pozitia,prezenta vreunui tromb,etc.
Examenul/analiza histopatologica nu a fost efectuata la toate probele biologice recoltate cu ocazia autopsierii ,lipsind analizele la :-fragmentul de creier,rinichi,pancreas,splina si tiroida. Au fost efectuate teste histopatologice doar la coed,plamani si ficat.
Nu a fost efectuat examenul toxicologic.
Analizele tanatochimice ale markerilor CK-MB efectuate doar din lichidul pericardic,indica ca valoare obtinuta 191,47 U/L ,fiind mentionate ca valori normale de referinta 105-154 U/L.
Troponina I si mioglobina fiind prezente,insa fara a se mentiona valorile acestora.
Conform Laboratorului Synevo privind valorile de referinta a markerilor CK-MB folosind metodele actuale utilizate in analiza histopatologica,sunt: Valori normale de referinta CK-MB la femei 192 U/L si CK-MB la barbati 308 U/L ,iar la un infarct miocardic acut creste de cel putin 2(doua )ori valoarea CK-MB.
Se mentioneaza in raportul medico-legal necropsic ca,detalierea patologiei pe care o prezenta decedatul x,poate fi facuta prin examinarea histopatologica a tuturor probelor biologice recoltate,doar din dispozitia expresa a organelor judiciare.
De mentionat ca,cadavrul decedatului x prezenta o echimoza la cavitatea bucala,care in mod curios nu se gaseste nici o mentiune cu privire la aceasta.Nu sunt mentionate si descrise membrele superioare (maini,loje unghiale,subunghiale).
Potrivit I.Fulga , V.Belis si V.Iftene. ,,Medicina Legala" -patologia necropsica a ASFIXIEI MECANICE se prezinta astfel: Semne asfixice generale : 1. Lividitati cadaverice pe suprafete mari confluente;2. Coloratia violacee a pielii,mucoaselor si unghiilor;3. Hemoragii punctiforme sub conjunctiva a globului ocular si sub stratul superficial al pielii toracelui si spatelui; 4. Dilatatia pupilelor; 5. emisie de sperma,urina si fecale.
Semne generale interne: 1. sange lichid si inchis la culoare in cavitatile cordului ;2. Petele Tardieu subpleurale :mici puncte hemoragice sub stratul extern al plamanilor (pleura);3. culoare intens violacee a tuturor organelor (staza viscerala);4. dilatarea cavitatilor inimii,care sunt pline cu sange (inima asfixica);5. edem si emfizem pulmonar .
Mai mult,cadavrul la autopsie cf raportului ,vezica urinara fara continut,intestine libere,de unde concluzia certa ca a existat emisia de materii fecale si urinare,insa fara a fi mentionata.
Avand in vedere toate aceasta patologie pe care o prezenta cadavrul si se regaseste in raportul medico-legal necropsic,coroborata cu lipsurile mentiunilor si descrierilor tuturor organelor,sau sumar descrise,care per-ansamblu alcatuiesc tabloul asfixiei mecanice,este curios diagnosticul de stop cardio-respirator pe fondul unei ateroscleroze coronariene (moderata asa cum este descrisa) si cu cicatrice miocardica post infarct ,arie restransa (cf studiului med. leg. infarctul miocardic se cicatrizeaza in cateva saptamani),fara anevrism coronarian,sau un nou infarct miocardic,ce a dus la stopul cardio-respirator?
Avand in vedere ca inca din luna a 8-a 2017 am depus o cerere in probatoriu, singura dealtfel ,prin care solicitam reaudierea martorilor pentru contradictii si neconcordante in declaratii ,neconcordante de date intre pv incheiate de organele judiciare ,lipsa din dosar a vreunei note care sa ateste prezenta Smurdului la fata locului si cele constatate,lipsa din dosar de declaratiilor martorilor de la fata locului de care se face vorbire intr-un raport de serviciu al organului judiciar,si multe alte aspecte ,mi-a fost comunicata solutia la aceasta cere in probatoriu abia in data de 08.02.2018. Solutia data este de respingere a cererii pe motivarea ca neintemeiata ,precizand la fiecare punct ca nu are relevanta in raport cu obiectul cauzei.In ce priveste prezenta ambulantei Smurd la fata locului,asemeni nu are relevanta faptul ca eu solicit nota/pv sau constatarea celor de la Smurd,procurorul motivand ca se face vorbire de prezenta ambulantei la fata locului in pv incheiat de politistii de ordine publica,primii prezenti la fata locului,si ca atare nu exista suspiciuni cu privire la prezenta Smurdului sau o posibila intarzierea acesteia la fata locului. Ori,in pv completat de politisti este mentionat doar faptul ca Smurdul a fost gasit la fata locului care au constatat decesul,fara alte detalii.Intreb: -de unde reiese cert si fara dubii ca Smurdul au efectuat vreo manevra de resuscitare,ca au constat decesul,timpul de reactie al acestora,constatarile acestora la fata locului ? Cum se poate obtine de catre partea vatamata,succesor al decedatului ,informatii de la Smurd privind constatarea decesului la fata locului,in conditiile in care organele judiciare imi resping ca neintemeiate si irelevante cauzei toate probele propuse ? Obiectul cauzei/dosarului in speta de fata fiind o moarte suspecta,fiind dispusa urmarirea penala in rem pt omor,in aflarea adevarului nemijlocit ,nu trebuiesc efectuate cercetari sub toate aspectele? Aceasta irelevanta in raport cu obiectul cauzei motivata de org. de cercetare penala,este fireasca? Care este cauza,obiectul cauzei in procesul penal in urmarirea penala pt infractiunea de omor in rem? Va rog din suflet spuneti-mi si mie niste pareri,sugestii.Multumesc frumos.

Cel mai recent răspuns: Ankkat , utilizator 16:43, 28 August 2018
Avand in vedere ca a fost o moarte suspecta,iar prin ordonanta procurorului s-a dispus urmarirea penala in rem pt omor,art. 188 alin 1,nu este clar ca au existat suspiciuni cu privire la deces? Avand in vedere ca Smurdul au sunat la Politie,si politia a intervenit ulterior Smurdului,nu este iarasi evident ca si echipa medicala a avut suspiciuni cu privire la deces? Avand in vedere ca , in pv politiei de la ordine publica ,primii sositi la fata locului anterior criminalistilor,se mentioneaza ca Smurdul a constatat decesul,iar criminalistii sositi la fata locului au avut suspiciuni cu privire la deces,drept pt care au dispus autopsierea cadavrului in regim de urgenta. Avand in vedere toate acestea ,nu este evident ca aceste suspiciuni au existat,si in procesul penal nu trebuiesc analizate toate probele pentru aflarea adevarului? Spun politistii ca s-a intervenit cf procedurii,dar politistii nu se pot substitui cadrelor medicale,acestia sosind ulterior la fata locului.Echipa medicala a Smurdului ,trebuie sa fi intocmit o nota privind modul cum au intervenit,manevre efectuate,tratament administrat,ora constatarii decesului,ori tocmai aceasta nota lipseste din dosar. Mai mult,martorii in declaratii afirma ca ambulanta ,a sosit cu intarziere la eveniment,ori si acest aspect trebuie verificat . Nu este relevant faptul ca se stie sau cunoaste doar ora apelului la 112,trebuie sa se cunoasca si ora sosirii la eveniment,si cele efectuate sau constatate de echipa medicala a Smurdului.Bineinteles ca daca se solicita de catre org. de cercetare penala se primesc date de la Smurd,dar acestia nu vor acest lucru,cum nu vor sa administreze multe alte probe. Pentru absolut orice solicitare ,raspunsul acestora a fost,ca nu este relevant in cauza. Ce daca nu se cunoaste data probabila a mortii,sau ca nu au fost audiati martorii la fata locului,sau ca sunt modificate cu pixul orele completarii pv de cercetare la fata locului,ce daca pv nu este semnat de toti cei mentionati in pv,ce daca nu se cunoaste cert cauza decesului,ce daca raportul de autopsie este incomplet si needificator cu privire la cauzele ce au generat stopul cardio-respirator,ce daca s-au completat rapoarte si procese-verbale aiurea,ce daca declaratiile martorilor sunt contradictorii si in totala neconcordanta cu PVCFL ,sau foto judiciare in neconcordanta cu PVCFL, toate acestea nu au relevanta cu cauza . Care este cauza/obiectul dosarului ? Moartea suspecta,urmarire penala privind infractiunea de omor. Nu trebuie cercetat si verificat sa se stabileasca sub toate aspectele adevarul si lamureasca cauza privind imprejurarile decesului? In opinia org de cercetare penala ,cam ce ar prezenta relevanta in aceasta cauza? Cu tot respectul ,insa politistul si criminalistul nu se pot substitui unui cadru medical,si nici faptul ca au facut o mentiune sumara in pv ca Smurdul a intervenit,fara a se cunoaste la ce mod cand au intervenit si cum,nu lamureste sub nici o forma nimic. Totul este un amalgam de neclaritati,neconcordante,lipsuri din dosar,erori de date,modificari,stersaturi cu pixul in pv,, si eu trebuie sa ma multumesc cu faptul ca inca nu se stie cauza exacta a decesului,cand a decedat,in ce conditii,etc. Sa nu mai spun ca procurorul de caz,la momentul studiului dosarului si fotocopierii lui,la un an distanta de deces,cu dosarul in fata m-a intrebat daca mi-a fost luata declaratie. Ori daca rasfoia dosarul,avea sa vada declaratiile luate in urma cu un an,dar asta sugereaza clar cat de bine cunoastea datele din dosar si mai ales cum supraveghea acesta cercetarea si urmarirea penala in speta. Multumesc frumos pt timpul si raspunsurile dvoastra. Cu respect.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi bine sa angaajti un avocat specializat in astfel de cauze care sa puna aceste intrebari procurorului, nuantand exact cum procedati dvs.
Toate aceste aspecte pot fi mentionate in fata instantei, dar dosarul trebuie sa ajunga mai intai acolo.
Va multumesc din suflet Dle Popa Gheorghe pt toate raspunsurile dvoastra si bunavointa de care a-ti dat dovada fata de cazul meu.Datorita raspunsurilor si sfaturilor dvoastra,am reusit sa obtin fisa de urgenta prespitaliceasca de la ISU Dealul Spirii,care raspunsul acestora este mai mult decat satisfacator; - timpul de reactie a fost de 8 min ( sosind la caz satisfacator de repede);- au constatat decesul ,care presupusa pacienta (mama mea ) prezenta deja rigiditate si lividitati instalate (cf medicinei legale intre 2-5 ore se instaleaza aceste semne precoce ale decesului);- prin apelul la 112 se solicitase ajutor medical sustinandu-se ca pacienta este inconstienta dar respira, ori in 8 minute nu devenea deja un cadavru cu rigiditate instalata;- evident ca nu au fost tentate nici manevre de resuscitare(cum sustine med. legist in constatarea la fata locului). Mai mult decat atat, suportul optic cu inregistrarea apelului de la 112,se afla in custodia parchetului inca de acum 2 ani, iar eu nu am avut acces la aceasta inregistrare,desi am studiat si copiat dosarul de 2 ori, aceasta nu se regasea la dosar,abia acum cateva zile am luat cunostinta de aceasta.Tot datorita sfaturilor si raspunsurilor primite pe acest forum, am reusit de una singura (fara avocat si fara medic legist expert , intrucat nu imi permit financiar) , sa intocmesc observatii pertinente la raportul medico-legal de necropsie, drept pentru care Comisia de Avizare si Control de pe langa INML Mina Minovici, au avizat un supliment de expertiza la raportul medico-legal anterior. Datorita acestui aviz al comisiei, nu a mai avut loc clasarea cauzei, propusa deja prin referat . Multumesc frumos, pentru ca existati si prin raspunsurile dvoastra si sfaturi, eu am reusit intr-o oarecare masura sa avansez in cazul meu, si sa mai aflu niste raspunsuri , raspunsuri ce parchetul nu a fost interesat sau nu a dorit sa m-i le dea. Daca imi mai permiteti, o singura intrebare: -Exista vreun articol de lege referitor la obstructionarea accesului partii vatamate ,la toate datele din dosar ,avand in vedere ca in toate cererile mele am solicitat studierea si copierea integrala a dosarului,iar ordonantele prin care a fost dispusa admiterea cererilor/solicitarilor, nu a conditionat sau interzis accesul la vreun act anume aflat la dosarul cauzei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va fi extrem de greu, chiar imposibil sa puteti invoca obstructionarea accesului la datele din dosar atata timp cat cercetarea penala este in derulare/ nu este finalizata si dosarul nu a fost trimis in instanta de judecata. Derularea cercetarii se face in etape si sunt disponibile pentru studiere doar acele documente care au fost deja prelucrate in dosar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
-moartea subita este caz medico-legal prin lege si se dispune autopsie medico-legala din oficiu
-semnele descrise de dvs. drept asfixice sunt nespecifice-de fapt hipoxice, fiind prezente in cauze patologice cardio-vasculare si respiratorii, cum e vorba in acest caz, la care se adauga hipostaza viscerala-in cadrul modificarilor cadaverice si fenomenele agonice.
-cu privire la analizele de la synevo, pe care le invocati sa fiti atenta ca e vorba de lichidul pericardic si nu de sange.
-legat de constatarea decesului-smurd-criminalisti-legistii-etc, sa stiti ca moartea nu este un moment, este un proces (cu aparitia "semnelor negative de viata" si a "semnelor de moarte reala" fiind influentate de f multi factori- deci nu putem vorbi despre ora si minut-nu au relevanta juridica si nu pot fi demonstrate stiintific

Ultima modificare: Marți, 28 August 2018
Ankkat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raport medico-legal necropsic mary6 mary6 Buna seara. In urma unei ordonante a fost solicitat raportul de autopsie al decedatului x.,,moarte suspecta,care a fost autopsiat in regim de urgenta in ... (vezi toată discuția)
Care este legea privind eliberarea documentelor ºi a decedaþilor din spital? paulmariuspop paulmariuspop Ma poate ajuta sa imi spună cineva care este legea in baza careia se specifica felul in care se elibereaza decedatul si certificatul medical de constatare a ... (vezi toată discuția)
Cerere adresata iml pentru eliberare rezultat necroscopie anatomopatologica mary6 mary6 Buna ziua.Mama mea a decedat in urma cu o saptamana,in circumstante si imprejurari suspecte,nu la domiciliul nostru si fara a se simti rau anterior.Mai precis ... (vezi toată discuția)