avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Marfã rãmasã în gestiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Marfã rãmasã în gestiune

La o gestiune de marfă global-valorică ce se întâmplă cu marfa rămasa nevândută pe care nu o putem returna furnizorilor în cazul închiderii/suspendării activității?

Poate fi achiziționată la preț de achiziție de către administratorul/proprietarul societății?
Cel mai recent răspuns: soficu cristina , utilizator 09:09, 23 Octombrie 2009
Orice vanzare-cumparare intre persoane asociate (de exemplu firma si administratorul sau) trebuie sa fie la pretul pietii, deci, da acele marfuri pot fi achizitionate de administartor, dar doar la pretul pietii. Atentie: In caz de dubii a organelor de control, contribuabilul trebuie sa dovedeasca, ca pretul practicat a fost cea de piata (de exemplu cu oferte de la alte firme pentru produse identice/similare).
Ok, dar dacă administratorul nu dorește achiziționarea mărfii, ce se întâmplă în acest caz?
Marfa face parte din patrimoniul persoanei juridice, deci in cazul incetarii activitatii acesta poate fi impartit intre asociati in functie de contributia lor la firma.

In cazul suspendarii activitatii marfa nu se poate vinde, deoarece vanzarea este o activitate, iar firma are activitatea suspendata. Daca este vorba de marfuri perisabile care nu pot fi vandute inaintea suspendarii activitatii va propun sa donati marfa in ultima zi de activitate unei organizatii filantrope.

Daca marfa nu este perisabila si este prevazuta reluarea activitatii, puteti sa depozitati marfa -- activitatea suspendata nu suspenda dreptul de proprietate.
Miklos MUHI a scris:

Daca marfa nu este perisabila si este prevazuta reluarea activitatii, puteti sa depozitati marfa -- activitatea suspendata nu suspenda dreptul de proprietate.


Mulțumesc.

Când se va completa registrul-inventar? În ultima zi de activitate înainte de suspendare sau tot pe 31.12?
suspendarea activitatii fara declarare regim derogatoriu, va obliga la toate declaratiile catre institutii.Registrul inventar se completeaza de obicei la sf.anului cu inventarierea patrimoniului.Chiar daca aveti activ.suspendata, inventarierea anuala tot trebuie sa faceti.(Legea contab. nu prevede exceptii)

Alte discuții în legătură

Stocuri balanta versus realitate ana & maria ana & maria stocuri in balanta neconforme cu realitatea! am facut inventarul si am diferenta mare intre sodul din balanta si realitatea inventariata, ce sa fac? (vezi toată discuția)
Bunuri perisabile filip lumi filip lumi AM ACHIZITIONAT LEGUME CU 5 LEI PE KG, PRETUL DE VANZARE ESTE DE 6 LEI. IN URMA VERIFICARILOR MARFA NU A MAI CORESPUNS CALITATIV POT REDUCE PRETUL PRINTR-UN ... (vezi toată discuția)
Produse expirate declarate minus la inventar ContSters211969 ContSters211969 Buna ziua! As avea o intrebare: Exista posibilitatea ca marfa expirata care se afla in depozitul unei firme sa fie trecuta ca minus la inventar, cu toate ca ... (vezi toată discuția)