avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... LEGISLATIE ANTREPRIZA IN CONSTRUCTII!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

LEGISLATIE ANTREPRIZA IN CONSTRUCTII!

Poate sa ma ajute un coleg cu cateva informatii, respectiv Lege, OUG sau Hot. Guv. in domeniul constructiilor, legislatie in principal pt. documentare?!
Multumesc anticipat.
CONS
Cel mai recent răspuns: Elena Mihaela SPATARESCU , Consilier juridic 16:42, 3 Iunie 2009
Puteti sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca exista vreo lege care reglementeaza cum se poate introduce in contract o clauza "Garantia de buna executie" prin care

"Cuantumul garanţiei de bună execuţie a contractului, in valoare de 5% (sau cat conveniti)din pretul acestuia, se va constitui prin retineri succesive din plata cuvenita Antrepernorului Beneficiarul va vira sumele retinute drept garantie de buna executie, in contul de garantii comunicat de Antrepernor, cont ce va fi comunicat in termen de...zile de la semnarea contractului.
Restituirea garantiei de buna executie se va face dupa efectuarea receptiei finale, la expirarea perioadei de 12 luni de la terminarea lucrarilor, prin notificarea de catre Beneficiarulr a agentului bancar la care s-a deschis contul de garantii.
Beneficiarul are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie, în limita prejudiciului creat, dacă Vanzatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie,Beneficiarul are obligaţia de a notifica acest lucru Antreprenorului, precizând totodată obligaţiile care nu au fost respectate.”
Conform oug 34/2006, garantia de buna executie nu poate fi mai mare de 10% din VALOAREA FARA TVA A CONTRACTULUI. Ea se poate constitui fie prin retineri succesive din situatiile de plata avizate/aprobate de AC, fie prin constituirea unei scrisori de garantie de buna executie, prin prin depunerea de numerar la casieria instituitiei, fie prin depunerea uhnei file CEC, BO, etc. Este preferată, in cazul lucrrărilor, constituirea ei prin retineri succesive pentru ca valorile sunt in general foarte mari! Dar modalitati de constituire sunt multe.
Legea nr. 10/1995 este intr-adevăr modificată, în mai multe rânduri, inclusiv prin OUG 214 si 228, ambele din 2008. Oricum legea in sine nu are mari implicatii in privinta garantiei de buna executie. Cel mult in cazul in care cel in favoarea caruia s-a constituit garantia are motive sa se indrepte impotriva celui care a constituit garantia. In cazul acesta, depinde care sunt neconformitatile invocate. Daca tin de executie, verificare, proiectare, etc. Acestea oricum trebuie notificate celui caruia i se retine garantia de buna executie si explicate bancii, daca s-a constituit prin SGBE. Are importantă termenul fixat pentru receptia la terminarea lucrarilor, pentru nu poate fi mai mic decat cel defipt de lege. Dar poate, prin acordul partilor sa fie stabilit cu o intindere mai mare, caz in care, se aplica principiul potrivit caruia "contractul este legea partilor - art. 969 C.civ." Contractele de lucrări sunt in genere reglementate de disp. C.civ. si a altor acte normative.
Ca model orientativ, iti sugerez sa te uiti si la modelele din Ghidul de achizitie publica. Te vor ajuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie de buna executie_intrebare julien_slbz julien_slbz la semnarea contractului de achizitie lucrari partile stabilesc ca modalitate de constituire a garantiei de buna executie "retineri succesive"...in ... (vezi toată discuția)
Garantie de buna executie ellyzeea ellyzeea Am incheiat 5 contracte de subantrepriza, avand ca obiect construirea unor imobile pentru care s-a retinut garantie de 5 % si, respectiv, 10 % din valoarea ... (vezi toată discuția)
Scrisoare bancara de buna executie ankalaura85 ankalaura85 Buna ziua! Scrisoare bancara de garantie de buna executie cand se solicita de catre autoritatea contractanta: la deschiderea ofertelor pentru licitatie sau ... (vezi toată discuția)