avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil vândut cu procură făcută în străinătate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil vândut cu procură făcută în străinătate la un notar, nu la consulat. Se poate pune problema nulității relative sau absolute a contractului?

Contract vanzare cumparare, vanzatorul cu domiciliu in Germania, imobil in Romania, a facut procura pt sotie(bun comun), dar nu la consulat, deci procura nu e autentica. S-a incheiat vanzarea si intabulat imobilul in 2014. Notarul spune ca pt a remedia eroarea se poate face o declaratie in baza art 1262 Cod Civil prin care se confirma contractul, document pe care vanzatorul o sa-l faca la consulat. Este aceasta o masura corecta si suficienta?! Se pune problema de nulitate relativa sau absoluta?! Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristina 27 , utilizator 17:32, 19 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă aveți contract autentic și intabulare la Cartea funciara,care e eroarea? Contesta cineva contractul de vânzare cumpărare?


VALENTINA MITEA a scris:

Dacă aveți contract autentic și intabulare la Cartea funciara,care e eroarea? Contesta cineva contractul de vânzare cumpărare?

Urmeaza o noua vanzare si cumparatorul a fost atentionat de notarul lui de aceasta problema, nu vrea sa faca actele el considera ca este nulitate absoluta si ca trb refacut contractul... cautam o solutie rapida
Sanctiunea este nulitatea absoluta.
Art. 885 Cod civil
Dobândirea şi stingerea drepturilor reale asupra imobilelor
(1) Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părţi, cât şi faţă de terţi, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea.

Art. 888 Cod civil
Condiţii de înscriere
Înscrierea în cartea funciară se efectuează în baza înscrisului autentic notarial, a hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, a certificatului de moştenitor sau în baza unui alt act emis de autorităţile administrative, în cazurile în care legea prevede aceasta.

Art. 1242 Cod civil
Sancţiune
(1) Este lovit de nulitate absolută contractul încheiat în lipsa formei pe care, în chip neîndoielnic, legea o cere pentru încheierea sa valabilă.

Deci forma ceruta de lege ad validitatem pentru contractul de vanzare cumparare este forma autentica.

Art. 2013 Cod civil
Forma mandatului
(2) Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi. Prevederea nu se aplică atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţă de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Art. 1309 Cod civil
Lipsa sau depăşirea puterii de reprezentare
(1) Contractul încheiat de persoana care acţionează în calitate de reprezentant, însă fără a avea împuternicire sau cu depăşirea puterilor conferite, nu produce efecte între reprezentat şi terţ.

Art. 1311 Cod civil
Ratificarea
(1) În cazurile prevăzute la Art. 1309, cel în numele căruia s-a încheiat contractul poate să îl ratifice, respectând formele cerute de lege pentru încheierea sa valabilă.

Solutia este ratificarea mandatului. Dar daca proprietarul iar merge la notar strain...n-a facut nimic. Doar la Ambasada sau Consulat. Cand a fost indrumat acolo de la inceput, nu i s-a spus degeaba.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actul autentic se bucura de prezumția de autenticitate și validitate iar pentru ca sa fie declarat nul, trebuie sa existe un proces, iar instanta sa declare nulitatea. Cine sa aiba interes dintre părțile contractului sa solicite constatarea nulității absolute în instanță și sa-și invoce propria culpa??? Schimbați notarul sau alt cumpărător dacă nu rectificat procura, fapt care mi se pare cam imposibil de obținut. Unora le place sa folosească mana stânga deși o pot folosi fără probleme pe cea dreapta!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
avvalentina, utilizator
Se mai poate face ratificare acum, dupa ce a fost deja incheiat contractul si inscris in cartea funciara?! Intelesesem ca asta e posibil pana la semnarea contractului.

Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Procura a unui cetätean sträin pentru vanzare teren romania GigiMarga42 GigiMarga42 Sunt cetatean german si doresc sa imputernicesc o ruda pentru vanzarea unui teren din Romania. Majoritatea spun ca imputernicirea este valabila doar daca se ... (vezi toată discuția)
Procura suedia cu apostila vanzare locuinta saphirr saphirr Buan ziua! As dori sa stiu daca este valabila o procura legalizata la un notar din Suedia si apostilata, care a fost si tradusa si legalizarea traducerii ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, ma aflu in uk, iar procura care am facut-o la ... catalinmihai123 catalinmihai123 Buna dimineata, Ma aflu in UK, iar procura( are si apostila de la Haga) care am facut-o, la notarul englez, nu a fost recunoscuta in Romania pe motiv de ... (vezi toată discuția)