avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil vândut cu procură făcută în străinătate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil vândut cu procură făcută în străinătate la un notar, nu la consulat. Se poate pune problema nulității relative sau absolute a contractului?

Contract vanzare cumparare, vanzatorul cu domiciliu in Germania, imobil in Romania, a facut procura pt sotie(bun comun), dar nu la consulat, deci procura nu e autentica. S-a incheiat vanzarea si intabulat imobilul in 2014. Notarul spune ca pt a remedia eroarea se poate face o declaratie in baza art 1262 Cod Civil prin care se confirma contractul, document pe care vanzatorul o sa-l faca la consulat. Este aceasta o masura corecta si suficienta?! Se pune problema de nulitate relativa sau absoluta?! Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristina 27 , utilizator 17:32, 19 Februarie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu apostila e problema. Ca Germania e stat semnatar al Conventiei de la Haga si deci, nu ar fi necesara. Problema e ca procura nu are incheiere de autentificare si o formula ca "se declara autentic prezentul inscris".
Este doar cu legalizare de semnatura. E o legalizare a semnaturii mandantei.
In Germania este un alt sistem de drept, unde nu exista procedura autentificarii (ca in alte state, ca Italia, Spania sau Franta). Nu degeaba notarii spun "mergeti doar la Ambasada sau Consulat".
Dar asa se intampla cand clientii nu asculta si sunt comozi. Iar apoi se plang ca au dat 300 de euro pe o procura facuta la notar german, pentru ca in final sa nu fie buna.
Solutia optima ar fi validarea contractului conform art.1261-1265 NCC
Pentru a se pune problema nulității relative ori absoluta a contractului, este necesara deschiderea unei actiuni in instanta de catre persoana interesata sa anuleze acest contract. Oricum, devreme ce imobilul a fost inscris in cartea funciara, iar contractul nu este contestat, nu vad unde este problema. Mergeti la un alt notar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Daca un stat este parte a Conventiei de la Haga, atunci TREBUIE APOSTILA, ca asta e scopul acelei conventii, sa inlocuiasca mai complicata procedura a SUPRALEGALIZARII cu procedura mai simpla a APOSTILARII. Sunt si tari cu care avem conventie de desfiintare a cerintei apostilarii, de ex. Franta, Belgia, Austria... si atunci acolo e suficienta traducere legalizata, care se poate face si in Romania. Documentele din Germania insa trebuie apostilate. 2. Notarii germani autentifica procuri - notariell BEURKUNDETE SONDERVOLLMACHT, caz in care nu doar legalizeaza semnatura si dau data certa, ci verifica si consimtamantul partii si continutul documentului, si pastreaza originalul si emite duplicate, ca la o autentificare in Romania. Unii insa din greseala sau pt economie la onorariu solicita doar NOTARIELL BEGLAUBIGTE SONDERVOLLMACHT caz in care notarul doar legalizeaza semnatura si da data certa, si atunci nu e echivalentul unei procuri autentice. Probabil de aici a izvorat problema, nu din faptul ca ar fi trebuit autentificata la consulatul roman....
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura a unui cetätean sträin pentru vanzare teren romania GigiMarga42 GigiMarga42 Sunt cetatean german si doresc sa imputernicesc o ruda pentru vanzarea unui teren din Romania. Majoritatea spun ca imputernicirea este valabila doar daca se ... (vezi toată discuția)
Procura suedia cu apostila vanzare locuinta saphirr saphirr Buan ziua! As dori sa stiu daca este valabila o procura legalizata la un notar din Suedia si apostilata, care a fost si tradusa si legalizarea traducerii ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, ma aflu in uk, iar procura care am facut-o la ... catalinmihai123 catalinmihai123 Buna dimineata, Ma aflu in UK, iar procura( are si apostila de la Haga) care am facut-o, la notarul englez, nu a fost recunoscuta in Romania pe motiv de ... (vezi toată discuția)