avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura Suedia cu apostila vanzare locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura Suedia cu apostila vanzare locuinta

Buan ziua!
As dori sa stiu daca este valabila o procura legalizata la un notar din Suedia si apostilata, care a fost si tradusa si legalizarea traducerii facuta in Romania. Este vorba de o fiica care are 3/4 mostenire dintr-o locuinta care ii face mamei procura sa vanda, mama avand 1/4 din mostenire locuinta. Am intampinat greutati la notari diversi, au spus ca nu e autentificata , ca este legalizare de semnatura numai si ca trebuie facuta la Ambasada Romaniei di Suedia. Fiica a platit multi bani pe aceasta procura iar ambasada este la 7 ore de drum, nu intelege de ce nu se poate cu procura cu apostila, desi are apostila. Mentionez ca Romania si Suedia sunt semnatatre ale Conventiei de la Haga Multumesc
Ultima modificare: Marți, 14 August 2018
saphirr, utilizator
Cel mai recent răspuns: saphirr , utilizator 16:04, 20 August 2018
Din motivul expus de dvs.
O procura pentru vânzarea unui imobil trebuie obligatoriu încheiată în formă autentica, nu cu legalizare de semnătură.
Art. 885 din Codul civil
Dobândirea şi stingerea drepturilor reale asupra imobilelor
"(1) Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părţi, cât şi faţă de terţi, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea."

În speță, dobanditorul își va înscrie dreptul de proprietate la Cartea Funciară pe baza contractului de vânzare cumpărare.

Art. 888 din Codul civil
Condiţii de înscriere
"Înscrierea în cartea funciară se efectuează în baza înscrisului autentic notarial, a hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, a certificatului de moştenitor sau în baza unui alt act emis de autorităţile administrative, în cazurile în care legea prevede aceasta"

Deci contractul de vânzare cumpărare a unui imobil trebuie să fie încheiat în formă autentica pentru însăși valabilitatea să și pentru a fi înscris la Cartea Funciară.

Art. 2013 din Codul civil
Forma mandatului
(2) Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi. Prevederea nu se aplică atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţă de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Așadar, daca legea prevede forma autentica pentru contractul de vânzare cumpărare, și împuternicire a data in acest sens trebuie să îmbrace aceeași formă.
De aceea, procura trebuie încheiată în formă autentica.
Apostila nu înlocuiește forma autentica.
Nu e vina nimănui ca a cheltuit atat. La Consulat ar fi fost redactată direct in limba romana si in forma autentica.
Era suficient să se fi interesat o ruda din România sau să fi dat un telefon la un birou notarial
Multumesc pentru raspuns. Totusi inca o intrebare: mostenirea este intabulata in cartea funciara, la noi, este vorba de procura de vanzare. In acest caz se poate numai cu apostila sau nu?
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2018
saphirr, utilizator
Ce anume să se poată?
Sa faca vanzarea locuintei mostenite din Romania cu procura de vanzare cu apostila facuta de fiica care locuieste in Suedia catre mama care este in Romania ca sa poata vinde locuinta, Procura e emisa de un notar din Suedia. Unii notari de la noi au spus ca se poate, dar majoritatea refuza sa faca actele de vanzare ale locuintei spunand ca nu e autentificata, desi ete emisa de notarul suedez si apostilata.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2018
saphirr, utilizator

Alte discuții în legătură

imobil vândut cu procură făcută în străinătate la un notar, nu la consulat. se poate pune problema nulității relative sau absolute a contractului? Cristina 27 Cristina 27 Contract vanzare cumparare, vanzatorul cu domiciliu in Germania, imobil in Romania, a facut procura pt sotie(bun comun), dar nu la consulat, deci procura nu e ... (vezi toată discuția)
Procura pt dezbaterea mostenirii - consulat sau apostila? NickN70 NickN70 O procura pentru dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor, realizata in strainatate, trebuie NEAPARAT sa fie facuta la un Consulat al ... (vezi toată discuția)
Procura de vanzare cu apostila in usa danbala danbala Am intocmit o procura de vanzare, notarizata de un notar public din USA si autentificata cu apostila conform Conventie de la Haga. Totusi notarul din Romania ... (vezi toată discuția)