avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inițierea unui nou proces pentru anularea unui drept ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inițierea unui nou proces pentru anularea unui drept de abitație. Ce șanse am, ținând cont de faptul că deținătorul dreptului a distrus parțial casa și nici nu mai locuiește acolo?

Buna ziua,situatia mea este una complicata,in 2014 am intentat un proces pt inlaturarea unui dr de abitatie dintr-un contract de vanzare -cumparare,motivul fiind stricaciunile aduse imobilului de catre persoana care locuia acolo si are accel drept de abitatie,am pierdut procesul ,au trecut aproape 4 ani de atunci ,persoana respectiva nu mai locuieste acolo,dar imi intenteaza tot ea tot felul de procese,ordonante prezidentiale,in care invoca faptul ca nu ii permit accesul in locuinta ,total eronat ,desi ultima data instanta a decis printr-o ordonanta sa intre in casa,asta sa intamplat in urma cu 3 luni ,nici pina in prezent nu a intrat in casa,problema este ca in 2014 acceasta persoana a spart tavanul casei,acoperisul casei sa isi construiasca o soba,nu a mai reparat acoperisul,iar de 4 ani in casa ploua ,practic sa distrus toata casa,am vrut sa vand acceas casa,cand a aflat ca am venit cu un cumparator a venit si a facut scandal ,a amenintat accel cumparator,deci nu pot vinde,in acceste conditii,am vrut sa ii ofer o suma de bani ,refuza ,exista doar rautate din partea accestei persoane,ma tot amenita,ca numai dupa moartea ei voi locui in accel imobil sau il voi putea vinde ,va rog ajutati-ma ,daca mai deschid acum un proces ,motivul fiind ruinarea casei,am vreo sansa,specific ca nu acceasta persoana mi-a vandut casa ,si accest drept sa transmis dintr-un contract anterior,ma gandeam sa demolez casa cu tot riscul ,in accest caz ,as putea invoca in instanta faptul ca dreptul de abitatie nu mai exista?va rog un sfat.multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 14 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:53, 13 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti demola casa asa, pur si simplu. In instanta aveti sanse in functie de ce dovediti ca a stricat persoana in cauza, trebuie dovedit abuzul de folosinta. In acest caz insa, aveti grija, puteti fi obligat sa despagubiti titularul dreptului pentru restul perioadei in care mai avea drept de abitatie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de abitatie reprezinta o varietate a dreptului de uz, ce are ca obiect o locuinţă, titularul dreptului de abitaţie având dreptul de a locui în locuinţa nudului proprietar împreună cu soţul şi copiii săi, chiar dacă nu a fost căsătorit sau nu avea copii la data la care s-a constituit abitaţia, precum şi cu părinţii ori alte persoane aflate în întreţinere.

Nu garantez ca ati avea castig de cauza solicitand instantei decaderea din dreptul de abitatie pe baza abuzului de folosinta, motivand ca locuinta nu este folosita si din lipsa de intretinere se degradeaza.

Potrivit ``Art. 752 - Limitele dreptului de uz şi abitaţie

Dreptul de uz ori de abitaţie nu poate fi cedat, iar bunul ce face obiectul acestor drepturi nu poate fi închiriat sau, după caz, arendat
``

Stingerea dreptului de abitaţie se face în acelaşi fel ca şi stingerea uzufructului.

``Art. 748 - Stingerea uzufructului în caz de pieire a bunului

(1) Uzufructul se stinge în cazul în care bunul a fost distrus în întregime dintr-un caz fortuit. Când bunul a fost distrus în parte, uzufructul continuă asupra părţii rămase
.``

``Art. 746

Cazurile de stingere a uzufructului

(1) Uzufructul se stinge pe cale principală prin:

a) moartea uzufructuarului ori, după caz, încetarea personalităţii juridice;

b) ajungerea la termen;

c) consolidare, atunci când calitatea de uzufructuar şi de nud proprietar se întrunesc în aceeaşi persoană;

d) renunţarea la uzufruct;

e) neuzul timp de 10 de ani sau, după caz, timp de 2 ani în cazul uzufructului unei creanţe.

(2) Uzufructul se stinge prin decesul ori, după caz, încetarea existenţei juridice a uzufructuarului chiar dacă termenul nu s-a împlinit.

(3) În cazul imobilelor sunt aplicabile dispoziţiile în materie de carte funciară.
``


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faptul ca nu sta acolo nu e suficient, doar daca lipseste vreo 10 ani...
Pe partea de degradare, abuz de folosinta, lipsa de intretinere a imobilului poate, ca asta e obligatia celui ce il foloseste.
Puteti formula actiune ptr.stingerea uzufructului ptr.abuz de folosinta.[Art.747NCC],aplicabil si contr. de abitatie conf.art.754 NCC
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
DAN POPESCU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate paula38 paula38 Problema mea este un pic mai complicata,in anul 2002 bunicii mi-au vandut o casa,in contract era trecuta o clauza de abitatie pt o camera in favoarea fiicei ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager vali_sudoru vali_sudoru buna ziua.am un contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager,cu parintii mei.ce pot sa fac in cazul in care parintii mei au abuzat fortat de mai ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)