avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dilema!Ajutor!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dilema!Ajutor!

In cazul in care am dat preavizul de somaj si am desfintat postul si s-a terminat preavizul dar totusi am nevoie de acel post cum procedez?Daca o sa chem persoana inapoi mai beneficiaza de salarii compensatorii?Pot sa-l re-angajez cu acelasi salariu sau mai mic?Daca refuza mai beneficiaza de somaj si salarii compensatorii?Si eu pot sa angajez pe altcineva?
Cel mai recent răspuns: MASHASV , utilizator 03:08, 22 Octombrie 2009
"Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă."
Daca este inca in perioada de preaviz puteti reveni asupra preavizului. De plati compensatorii si somaj beneficiaza orice persoana concediata. Daca dupa o perioada reinfiintati postul aveti obligatia sa-l oferiti salariatului concediat asa cum reiese din art.82 CCMUN care nu face deosebire intre concedierea individuala si colectiva. I
Dupa o perioada puteti infiinta postul (nu este nevoie sa asteptati 9 luni ca in cazul concedierii colective), FARA a avea obligatia sa-l reangajati pe cel pe care l-ati concediat.

1. In cazul in care doriti sa-l reangajati, discutam de un nou CIM, deci conditiile se vor negocia. Adica, puteti sa-i dati acelasi salariu sau un salariu mai mic. Eu zic ca mai bine, sa discutati cu angajatul inainte, sa-i spuneti conditiile de reangajare si el sa va dea un raspuns intr-un timp rezonabil (1-2 zile). Daca este de acord ii faceti un nou CIM in conditiile discutate, daca nu salariatul nu va avea nici o repercursiune asupra somajului, il va putea incasa in continuare fara probleme.

2. Daca doriti sa angajati o alta persoana evident conditiile vor fi cele negociate in cazul unui CIM nou.
Prin enuntul sau art.82 din CCMUN se refera la ambele tipuri de concedieri (individuala si colectiva). In acest mod, fata de art.72 din codul muncii, se protejeaza toti salariatii care au fost concediati din motive neimputabile lor atunci cand "desfiinţarea locului de muncă este EFECTIVA şi ARE O CAUZA REALA SI SERIOASA."
Depinde cum va intelegeti.
Are toate drepturile ce decurg din desfacerea CIM rezultata din concediere!

Sa nu mai vorbim ca nu puteti angaja pe nimeni 9 luni..

Ar avea toate sansele in instanta...acum depinde si cum negociati, si ce nevoie are de job, daca-si permite sa va dea in judecata sau sa va accepte oferta.
av.antoanelageaman a scris:

Depinde cum va intelegeti.
Are toate drepturile ce decurg din desfacerea CIM rezultata din concediere!

Sa nu mai vorbim ca nu puteti angaja pe nimeni 9 luni..

Ar avea toate sansele in instanta...acum depinde si cum negociati, si ce nevoie are de job, daca-si permite sa va dea in judecata sau sa va accepte oferta.

Doamna consultant, aici e vorba despre o concediere individuala, nu de una colectiva. Ca urmare, nu se aplica interdictia despre care faceti vorbire in postul anterior.

Alte discuții în legătură

Nr maxim de salarii compensatorii in cazul demisiei usedtobeNemesh usedtobeNemesh Buna ziua. Tocmai am sosit de la locul de munca unde am fost instiintat cum ca firma nu mai are nevoie de serviciile mele argumentandu-se ca bugetul alocat ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post - ce drepturi am? kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)
Decizie desfiintare post ginnyy ginnyy Decizia de concediere trebuie sa contina motivele de fapt si de drept ce au stat la baza concedierii In ceea ce priveste motivele de fapt, se spune ca decizia ... (vezi toată discuția)