avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intarzieri salariale, neplata contributiei la somaj, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intarzieri salariale, neplata contributiei la somaj, pensii CAS

Sotul meu si colegii sai sunt in urmatoarea situatie:

Au fost angajati cativa ani pe o anumita firma, in toata aceasta perioada angajatorul a achitat contributiile legale la fondul de pensii, somaj, CAS. Anul acesta (incepand cu luna iulie) aceasta firma a infiintat o alta persoana juridica care are un "Logistic" in coada numelui initial, a obligat angajatii sa isi dea demisia si i-a trecut cu cartea de munca pe noua firma.

Intre timp aparand diverse probleme legate de intarzieri in plata salariilor, prezentarea la spital a unei colege care nu a fost primita pe motiv ca firma nu a achitat CAS, au inceput sa faca "sapaturi". Asa au descoperit ca nu au fost platite contributiile la fondul de somaj, pensii CAS (declaratiile pentru somaj au fost depuse, la CAS insa nu) inca din luna aprilie a acestui an, nici pe firma mama, nici pe cealalta. Cum se poate inchide o carte de munca inainte de a fi facute aceste plati catre stat? A fost doar un artificiu trecerea lor pe o alta firma? Mai pot face ceva pentru ca aceste contributii sa le fie platita catre stat? Doamne fereste sa se imbplnaveasca cineva ca nu ii primeste nici in spital!

Alta problema este ca nu li s-au platit salariile incepand cu luna august.Au parte doar de promisiuni.Se poate face ceva in acest sens, o greva eventual? Care ar fi pasii de urmat pentru cele doua probleme mai sus mentionate (rezolvarea platii contributiilor catre bugetul de stat de catre angajator, respectiv plata salariilor catre angajati). Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
Linda, utilizator
Cel mai recent răspuns: gvladnashu , utilizator 21:22, 4 Martie 2010
Potrivit art. 280 Codul muncii. - Nedepunerea de catre angajator, in termen de 15 zile, in conturile stabilite, a sumelor incasate de la salariati cu titlu de contributie datorata catre sistemul public de asigurari sociale, catre bugetul asigurarilor pentru somaj ori catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
Sesizati in prima faza Inspectoratul Teritorial de Munca,poate cu ajutorul dumnealor rezolvati problemele mai repede..
Puteti sa va adresati cu o actiune in pretentii cu privire la plata drepturilor salariale neachitate din luna august pana in prezent la Tribunalul in raza teritoriala in care aveti domiciliul,mai exact la Sectia Litigii de Munca .

Din august 2009 nu am mai primit salariul. Din decembrie ne-a bagat in somaj, ne-a platit contributiile dar nu s-a achitat de datoria fata de angajati cu salariile. ce putem face pentru a recupera banii. Avem de platit facturi lw gaze, Renel, apa, etc cu 2-3 luni in urma, unii si la banci, unii avem asigurari de somaj , dar nu intra in litera legii decat dupa 60 zile de la intrarea in somaj, dar noi care nu am luat bani din august ce putem face? Unde este protectia sociala in Romania? Este adevarat ca e criza dar salariatii care au mers la serviciu si si-au indeplinit obligatiile ce vina au, si de ce trebuie sa sufere consecintele?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil justme91 justme91 Buna ziua, as avea niste intrebari pentru cine poate sa-mi raspunda. Am lucrat pentru o perioada de 3 ani pentru un angajator, in martie am schimbat locul de ... (vezi toată discuția)
Neplata catre c.a.s. de catre angajator niculinu niculinu Buna seara, Sunt angajata la o companie, recent am aflat ca patronul nu achita contributiile la stat.As dori sa stiu daca pe viitor voi fi obligata sa achit ... (vezi toată discuția)
Contributii unitate neplatite Alesssa Alesssa Buna, care sunt implicatiile pentru un angajat in cazul in care angajatorul sau nu plateste la timp contributiile aferente (sanatate, CAS, somaj, ... (vezi toată discuția)