avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Alte efecte ale transferului cas și cass?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Alte efecte ale transferului cas și cass?

Ce avantaj are statul prin acest transfer al cas și cass? Ce poate statul să controleze prin această măsură?
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: RaDracones , utilizator 21:06, 24 Februarie 2018
Nimic. Doar sa mascheze campania populista a psd de marire a sanariilor cu 25% din legea salarizarii. O sa e bata cu pumnul in piept ca "v-am marit salariile, romanilor. De ce nu ne votati?"
Daca se doreste intrarea in spatiul euro rapoartele Romaniei nu erau relevante deoarece aparea un salariu brut incorect si mult mai mic decat cerintele UE.
In loc sa apara 6400 aparea 5000.
In plus in acest mod se pot recupera sumele datorate cas si cass mai rapid decat inainte, firmele inainte de schimbare avand dreptul de a amana plata contributiilor, esalonarea lor, etc.
Ultima modificare: Duminică, 18 Februarie 2018
Elena1986ianuarie, utilizator
Din punct de vedere economic salariul brut nu avea nicio semnificatie pana la 31.12.2017. Pentru a determina costurile cu un salariat (asa zisul, salariu complet) trebuind sa mai adaugi si alte elemente. Acum intre salariul brut si salariul complet diferenta e mica: 2.25% contributia asiguratorie pentru munca.
Ca sa nu mai fiu off-topic si sa dau un raspuns Gabrielei, unul din raspunsuri la intrebare este:
- trecerea CAS si CASS la angajat duce automat la responsabilizarea angajatorului si la o mai buna colectare a acestor taxe.
De ce?
Pentru ca pana acum unii angajatori aveau un obicei, plateau taxele pentru angajat dupa care se faceau ca uita de cota lor, cu anii. Cota parte a angajatorului nu era o retinere din banii angajatului ca sa poata fi acuzat sa zicem de furt sau delapidare (nu stiu sigur daca delapidarea se incadreaza in acest exemplu).
Cand un angajator retine din banii angajatului poarta raspunderea acestora pentru ca acei bani nu-i apartin.
Asadar, odata cu acest transfer angajatorii nu-si mai pot permite sa nu plateasca, banii nu le mai apartin si orice incercare practic inseamna furt din banii angajatului.

Si ca o paranteza, e aproape la fel ca inainte unde aceste taxe erau tot fond de salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. ziua liberă acordată pentru vaccinarea anticovid ... Wollfe Wollfe Bună ziua. Ziua liberă acordată pentru vaccinarea anticovid de cine este suportată (în cazul societăților private), de stat sau de societate? Vă ... (vezi toată discuția)
Cum se va face un calcul corect la asociatia de proprietari ? Lupulescu Robert Curatenie Blocuri Lupulescu Robert Curatenie Blocuri Potrivit OUG nr. 79/2017 începând cu 1 ianuarie 2018, se vor acorda următoarele : Contribuţiile sociale în 2018 : De la 1 ianuarie 2018 intră în ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit salarii harmonyall's harmonyall's La un salariu de 1400 lei brut ( part - time) , se plateste cas 475lei si cass 190 lei iar impozit 22 lei adica 10% din VB-475-190-510 ( deducere personala)? ... (vezi toată discuția)