avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Acte scoase din dosarul de urmărire penală
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Acte scoase din dosarul de urmărire penală

Bună ziua,
Este în lucru un dosar de urmărire penală Am 2 întrebări:
1.Ordonanţa procurorului prin care acesta trimite dosarul la organul de urmărire penală se poate extrage din dosar şi folosi ca probă într-un dosar civil? Eu ştiu că avocatul părţii poate cere copia dosarului pentru studiu şi pregătirea apărării, dar documentele din dosar pot fi folosite în alt dosar? Acea ordonanţă nu e un document intern nedestinat publicităţii?
2. Probele mele din acest dosar demonstrează clar ticluirea de probe şi inducerea în eroare a organului judiciar. Normal, procurorul ar trebui să se autosesizeze, ceea ce nu va face, nu se leagă la cap dacă nu-l doare. Competenţa ar fi, după cum am citit eu, la un parchet subordonat parchetului la care este în lucru dosarul.
Cum să procedez ca o plângere a mea pentru ticluire de probe să ajungă acolo unde este azi în lucru dosarul?
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 10:24, 19 Februarie 2018
Sa le luam in ordinea fireasca a desfasurarii lor:
1. Exista o cercetare penala si acest dosar este inca in lucru, adica nu a fost solutionat fie printr-o Ordonanta de clasare fie printr-un Rechizitoriu de trimitere in judecata a cuiva care a fost cercetat in acea cauza numit inculpat/inculpati;
2. Pe de alta parte, exista si un dosar civil, unde avem un reclamant si un parat ( sau mai multi, nu ati spus exact) ; In dovedirea pretentiilor reclamantului util ar fi sa fie folosite anume documente din dosarul de cercetare penala si va intrebati cum ar fi mai bine sa folositi acele acte si, totodata, cum le [puteti obtine;
3. Pai, procedura cea mai avantajoasa e urmatoarea: cereti suspendarea judecatii dosarului civil pana la solutionarea dosarului de cercetare penala, eventual pana la finalizarea intregii proceduri penale si explicati instantei de ce e necesar sa se ia o astfel de masura;
4. Dupa asta, va fi foarte usor sa cereti ATASAREA INTREGULUI DOSAR PENAL , pentru a va sustine probatoriul cerut in dosarul civil ( desigur, dupa o cerere de repunere pe rol a dosarului din civil).
In speranta ca aveti si un avocat care va poate indruma mai mult decat am facut-o eu aici, el avand in fizic dosarul si cunoscand toate aspectele cazului dvs., cu siguranta va veti lamuri asupra sanselor dvs. sau cel putin veti intelege ce aveti de facut pe mai departe.
Mulţumesc pentru răspuns, dar am fost înţeleasă greşit.
Procesul civil nu depinde de soluţionarea cauzei penale.
1.Partea adversă a scos din dosarul de urmărire penală o ordonanţă trimisă de procuror organului de cercetare penală, o ordonanţă internă, prin care sunt nominalizată ca inculpat. Scopul depunerii acestui document este ca instanţa civilă să vadă că are de-a face cu un inculpat, deci e de imagine. Întrebarea este: este legală folosirea acelui înscris, scos dintr-un dosar în lucru într-un alt dosar, civil?
2. Legat de doasarul penal, am dovezi concludente că probele lui sunt obţinute prin mărturii mincinoase ale martorilor şi ticluire de probe.Vreau ca plângerea ce o voi depune să ajungă la acelaşi procuror, dar competent ar fi un parchet de rang inferior, nu cel care lucrează acum la dosar. Pot face plângere direct la parchetul la care este acum în lucru dosarul penal?
Mulţumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
martonze,
Daca acea ordonanta a fost "scoasa" in mod legal, poate fi folosita ca orice fel de inscris in dosarul dvs. Ca judecatorul va tine sau nu cont de acel inscris asta e alta poveste. Intr-un dosar penal aflat in faza urmaririi penale exista mai multe etape. Punerea in miscare a actiunii penale este una dintre ele.
Legat de cealalta plangere, nu inteleg ce doriti sa faceti. Dvs nu puteti alege procurorul care va instrumenta cazul. Depuneti plangerea penala la parchetul competent. Ulterior puteti solicita reunirea celor doua dosare. Ati putea incerca pe urmatorul motiv: există legătură, iar reunirea cauzelor se impune pentru o bună înfăptuire a justiţiei şi nu întârzie urmărirea penală.

Mulţumesc mult pentru informaţie, sper să fie corectă.
Nelămurirea mea constă în faptul că în emisiunile de la TV, se vorbeşte de secretul documentelor din dosarele penale, în condiţiile în care Codul Penal e unic, indiferent dacă este vorba de DNA sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele şi avocaţii au acces la dosar indiferent de etapă, mai mult, pot cere copie după dosar.
Este drept că judecătorul poate înlătura acel înscris, în ipoteza că e ilegal scos din dosar, dar impresia se va fi produs până la scoaterea dintre probe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala nesolutionata- procedura ? Narcisa_ Narcisa_ Buna seara, Doresc sa va impartasesc situatia prin care trec, in vederea unei solutii favorabile. Iata speta: Anul trecut, prin luna iulie, am depus o ... (vezi toată discuția)
Plangere penala depasita ciurli_si_burli ciurli_si_burli Daca nu s-a facut plangere penala in cele 3 luni cat stipuleaza legea, ce motive se pot aduce pentru a depune plangere impotriva unei infractiuni? (vezi toată discuția)
Indatoririle unui procuror romeotgv romeotgv Este obligat ca un procuror care instrumenteaza un dosar de furt calificat sa audieze partile implicate in dosar sau doar sa ia act de propunerea organului de ... (vezi toată discuția)