avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Achiziție imobil prin programul Prima casă de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Achiziție imobil prin programul Prima casă de persoană necăsătorită. Poate deveni ulterior coproprietar actualul partener?

Buna ziua.
Daca un cuplu necasatorit locuieste intr un imobil si unul dintre parteneri doreste sa il cumpere prin programul "prima casa" pe numele sau si totodata doreste ca acesta sa fie proprietar pe imobil, celalalt partener mai poate deveni proprietar asupra acestui imobil inainte sau dupa casatorie? Adica se pot face acte prin care ambii sa devina proprietari ai acestui bun- inainte sau dupa casatorie?
Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioana A , utilizator 07:47, 21 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se poate, sunt mai multe modalitati, iar una ar fi conventia matrimoniala.
Deci, daca locuind impreuna si achizitionand toate bunurile prin plata in mod egal pana la casatorie, dupa aceea, el ma poate trece si pe mine proprietar?
Dar eu ce garantie, in mod legal, pot avea din partea acestuia? Exista un acord la notar care se poate face inainte de casatorie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 366 din Noul Cod civil, regimul comunităţii convenţionale este definit ca normă derogatorie de la regimul comunităţii legale, potrivit acordului dintre părţi.

Obiectul convenţiei matrimoniale în cadrul regimul comunităţii legale poate cuprinde unul sau mai multe din următoarele aspecte:

A) includerea în comunitate a unor bunuri proprii dobândite înainte sau după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi;

B) restrângerea comunităţii la bunurile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei;

C) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;

D) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;

E) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.

Publicitatea convenţiei matrimoniale

Publicitatea organizată a convenţiei matrimoniale se face prin menţiune pe actul de căsătorie despre existenţa acesteia iar în unele sisteme de drept, prin înscrierea în registre speciale

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E mai simplu sa cumparati acum pe cote parti- vedeti daca va permite banca. Si pt conventie apoi, trebuie acordul bancii.
Multumesc de raspunsuri.
Ca sa fiu mai clara, suntem necasatoriti si prietenul meu vrea sa cumpere apartamentul de la unchiul lui. Dat fiind ca relatia noastra este instabila, el doreste sa faca imprumutul bancar si titlul de propriefate pe numele sau. Dar eu, pt ca parintii mei mi au oferit deja bunuri casnice si mobila pt acest apartament, doresc sa fim amandoi proprietarii apartamentului inainte de casatorie. In cazul in care ne casatorim spune ca el ma poate adauga ca proprietar, dar eu nu am aceasta siguranta. Ce va trebui sa faca dupa casatorie ca si eu sa fiu proprietar?

Alte discuții în legătură

Bunuri comune Lyca Lyca Buna ziua, Sunt casatorita de aproape 11 ani. Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)
Doar unul din soti doreste sa cumpere un imobil andreea_adomnitei andreea_adomnitei Buna ziua. In cazul unor soti, se poate ca doar unul din soti sa achizitioneze pe numele si in proprietatea lui un imobil? Si daca da, in cazul unui divort, ce ... (vezi toată discuția)
Drepturi și familie - cum pot fi trecută în actul de proprietate pe apartament al soțului? Mari44 Mari44 Buna ziua! Sunt la a doua căsatorie legal de 7 ani ( soțul tot la a doua căsnicie) el are 2 copii din prima căsătorie . Soțul are un apartament ... (vezi toată discuția)