avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Achiziție imobil prin programul Prima casă de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Achiziție imobil prin programul Prima casă de persoană necăsătorită. Poate deveni ulterior coproprietar actualul partener?

Buna ziua.
Daca un cuplu necasatorit locuieste intr un imobil si unul dintre parteneri doreste sa il cumpere prin programul "prima casa" pe numele sau si totodata doreste ca acesta sa fie proprietar pe imobil, celalalt partener mai poate deveni proprietar asupra acestui imobil inainte sau dupa casatorie? Adica se pot face acte prin care ambii sa devina proprietari ai acestui bun- inainte sau dupa casatorie?
Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ioana A , utilizator 07:47, 21 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs sunteti proprietar pe bunurile mobile si le puteti lua daca va despartiti sau ii puteti cere banii daca au fost comandate pe dimensiuni. Pt ca l-ati mobilat, nu va da dreptul de coproprietate asupra ap, Doar daca vrea puteti fi copropietar. Nu inteleg ce va face sa credeti ca daca aveti o relatie instabila acum, va stabilizeaza casatoria. La fel nu stiu ce va face sa cresti ca daca nu vrea sa cumparati impreuna acum, o sa vrea sa fiti copropietar dupa casatorie.
Cum deveniti copropietar, vi s-a zis mai sus, incheiati la casatorie o conventie matrimoniala si cu acordul banii includeti in comunitatea de bunuri acel ap impreuna cu creditul, ori va doneaza cu acordul bancii o paret din imobil.
Cel mai probabil dupa casatorie va va zice ca nu e banca de acord si chiar asa poate fi.
Aveti dreptate, da, tocmai am sunat la banca si mi-a confirmat ceea ce ati spus dv. Prin prima casa, nu se poate trece un coproprietar atata timp cumparatorul/ noul proprietar inca plateste creditul.
Va multumesc frumos!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Au fost situatii in care, in urma divortului, la partaj imobilul luat pe credit inainte de casatorie de catre unul dintre soti, dar cu ratele neachitate integral, s-a impartit intre soti deoarece veniturile cu care s-au platit ratele se considera ca fiind comune.
Specificul situatiei a constat in faptul ca la calculul procentelor ce vor reveni fiecarui sot se por lua in considerare dovezile de venituri pe care le-a adus fiecare in timpul casatoriei. Ex: care sot are salariul mai mare, care are venituri constante, periodice mai mari, va avea si o cota de partaj mai mare. Dar calculul va fi la mana instantei de judecata. Chiar daca unul dintre soti ar fi casnic, tot ii revine procent din partajul imobilului achitat de celalalt sot in rate deoarece munca casnica se considera venit in familie. Ceva de genul acesta.
Multumesc de raspuns. Doamne fereste, sa nu se ajunga in acea extrema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune Lyca Lyca Buna ziua, Sunt casatorita de aproape 11 ani. Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)
Doar unul din soti doreste sa cumpere un imobil andreea_adomnitei andreea_adomnitei Buna ziua. In cazul unor soti, se poate ca doar unul din soti sa achizitioneze pe numele si in proprietatea lui un imobil? Si daca da, in cazul unui divort, ce ... (vezi toată discuția)
Drepturi și familie - cum pot fi trecută în actul de proprietate pe apartament al soțului? Mari44 Mari44 Buna ziua! Sunt la a doua căsatorie legal de 7 ani ( soțul tot la a doua căsnicie) el are 2 copii din prima căsătorie . Soțul are un apartament ... (vezi toată discuția)