avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical retroactiv
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical retroactiv

Buna ziua.
Adresez o intrebare in privinta posibilitatii acordarii unui concediu medical la o data anterioara:
In data de 6 Feb am suferit o cazatura in deplasarea spre locul de munca, pe traseul declarat (se investigheaza ca accident de munca). Am fost dus la urgenta cu bratul rupt, ghipsat si externat cu programare pt operatie cateva zile mai tarziu.
In data de 8 am fost operat la un alt spital, data de la care am primit concediu medical.
Problema este ca nu am primit (am aflat ca eu trebuia sa cer la plecare in data de 6 Feb) CM pt 6 si 7 Feb, la plecare avand doar un scrisoare medicala.
Mai exista posibilitatea sa obtin acum, retractiv, CM pt cele 2 zile, pana in data de 8, de cand am deja concediu medical in urma interventiei?
Cei de la serviciu imi cer asta; ce alta posibilitate am daca nu se mai poate obtine concediul medical?
Multumesc de ajutor.
Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2018
marius_gg, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:05, 10 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Comisia de cercetare numita de angajator pentru cercetarea evenimentului produs va anexa la dosarul de cercetare adeverinta medicala plus certificatul medical deja primit.
Dosarul de cercetare daca va fi avizat de ITM ca AM de traseu, firma va inregistra AM si va intocmi formularul FIAM. Victima AM trebuie sa primeasca de la angajator PV de cercetare AM vizat de catre ITM si formularul FIAM.
Se va solicita spitalului de urgenta de catre firma ca in baza adeverintei medicale emise deja, spitalul sa intocmeasca certificat medical pentru cele 2 zile. Este posibil sa se emita CM retroactiv numai in baza PV de cercetare AM avizat de catre ITM si a formularului FIAM de inregistrare AM de traseu de catre firma
Firma va depune documentatia necesara la casa judeteana de pensii care gestioneaza Fondul unic national pentru AM si BP la care contribuie obligatoriu toti angaajtorii, fond din care se platesc conform Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 prestatiile si serviciile pentru AM
-ART. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Fiind programata la operatie peste cateva zile, CM urma sa-l primiti pentru toata perioada. Dvs. ati facut operatia la alt spital si nu aveati cum primi de la acest spital, CM si pentru cele 2 zile in discutie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordin 15/2018
Art. 9. -
(1) Certificatele de concediu medical se completează și se eliberează la data la care se acordă consultația medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.

(2) În situația imposibilității prezentării asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical "inițial".

(3) Pentru certificatele medicale "în continuare", data acordării nu poate fi mai mare decât data la care se termină valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeași afecțiune.

(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, pentru următoarele situații:
a) în caz de sarcină și lăuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru imobilizare în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de către medicul ortoped/chirurg;
d) situații pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale peste 90 de zile;
e) în caz de carantină;
f) pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.
Buna ziua!Numele meu este Dumitrascu Marius!In data de 4 aprilie am suferit un accident la serviciu!Am fost internat in spital,mi s a pus piciorul in gips si am primit concediu medical pana in data de 30 aprilie!Pentru ca in 30 aprilie si 1 mai nu s a lucrat,nu am putut obtine de la firma copie dupa concediul medical anterior!Am primit copia doar in data de 2 mai!Spre surpriza mea in data de 2 la spital mi s a spus ca nu mi se mai poate da medical,eu neputand sa calc in piciir sa merg la serviciu!Medicul de familie nu mi poate da CM pe alt diagnistic,deoarece trebuia sa mi se dea concediu in continuare,eu fiind pe accident de munca!Ce pot face?Am ramas descoperit de pe 1 mai pana azi!Ce pot face?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuia sa postati mesajul dvs. intr-o discutie noua, in sectiunea ssm-protectia muncii.
Comisia de cercetare AM are obligatia de a intocmi dosarul de cercetare, care trebuie avizat de catre ITM. In baza avizului ITM, firma intocmeste formularul FIAM pentru inregistrare AM.
Pentru a putea intocmi FIAM, comisia de cercetare/ angajatorul trebuie sa reglementeze acordarea concediului medical in continuare.
Nu era nevoie de copie dupa concediu initial pentru a vi se acorda concediu medical in continuare. In cazul dvs. acordarea CM in continuare este de competenta medicului specialist din spital.
Tocmai medicul soecialist,mai bine zis asistenta mi a zis ca trebuie neaparat copia si ghinionul a fost ca am prins doua zile de sarbatoare!Eu am mers in data de 2,dar mi a zis ca nu se mai poate acorda concediu iar acum am ramas descpoerit pentru ca nu mi poate da nici pe alt diagnostic,iar eu sunt in imposibilitatea sa merg la serviciu,avand si acum nevoie de carje sa ma. deplasez!Din cauza aceasta risc sa mi pierd serviciul!

Alte discuții în legătură

Concediu medical accident de munca rrramor rrramor Buna ziua, Speta: am un angajat care in luna februarie a suferit un accident. Din 11 februarie - 29 februarie a primit concediu medical din spital - cat ... (vezi toată discuția)
Cm cod 03 accident de munca buiavasi buiavasi Buna dimineata! As dori sa ma lamuriti si pe mine cu privire la urmatoarea situatie: in urma unui accident de munca salariatului in cauza i s-a eliberat ... (vezi toată discuția)
Accident de munca chivletz chivletz Buna Ziua ! Am avut un accident de munca anuntat , am fost la spital si mi a dat medical 5 zile acum din ce mi a zis asistenta ca sa imi pot ridica medicalu ... (vezi toată discuția)