avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua

As dori sa stiu daca pot sa intru in concediu cu risc find insarcinata in 3
luni dar ne avand inca un an de munca...imi dauneaza la indemnizatie ... pe 11 07 2018 fac un an de munca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:34, 20 Februarie 2018
Concediul maternal de risc se considera vechime.
Nu va afecteaza decat din punct de vedere material, cm fiind platit mai putin va fi luata o suma mai mica in calculul sumei indemnizatiei.
Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de concediu si indemnizatia de risc maternal este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
De cand?
Concediul și indemnizația de risc maternal se acorda fără condiție de stagiu de cotizare, s-a schimbat ceva?

Cornel Vasile a scris:

Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de concediu si indemnizatia de risc maternal este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

OUG 158/2005
art.2
(1) Concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asigurații, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, sunt:
....
e) concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

art.7
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. (la 19-12-2017, Articolul 7 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 9, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 99 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1005 din 19 decembrie 2017 )
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scuze ... este o eroare de postare a ambelor mesaje.

Intr-adevar, concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de cotizare. (OUG 158/2005, art.31 alin.3)
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical genigeni genigeni un angajat a adus concediu medical desi e angajat doar de doua luni la noi la firma...el nu vrea sa-mi dea dovada ca a lucrat in alta parte inca 4 luni inainte ... (vezi toată discuția)
Concediu medical gina2010 gina2010 daca salariatul este angajat de pe 02.02.2015 si de pe 25 martie imi aduce concediu medical, este vreo problema tinand cont ca nu a mai lucrat anterior iar ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical nicolcris nicolcris un angajat de 35zile,care inainte a platit contributia la CASSpersonal ,beneficiaza de plata concediului medical (vezi toată discuția)