avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

un angajat a adus concediu medical desi e angajat doar de doua luni la noi la firma...el nu vrea sa-mi dea dovada ca a lucrat in alta parte inca 4 luni inainte de a fi angajat la noi....sa pot recupera si eu banii de la cass....ii pot refuza certificatul medical?
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: genigeni , utilizator 14:37, 24 Noiembrie 2020
Conform OUG 158/2005, pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, persoanele trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) să îndeplinească stagiul minim de cotizare prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
b) să prezinte adeverința de la plătitorul de indemnizații din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
...

În înțelesul prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, constituie refuzuri justificate la plata indemnizațiilor următoarele situații:
a) nu se face dovada calității de asigurat pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de asigurare, cu excepțiile prevăzute de lege;
....
158 spune 6 luni de cotizare iar 399 spune o luna...care e stagiu de cotizare, va rog, ca nu mai inteleg? 6 luni sau o luna in 12 luni?
OUG 158/2005
Art.7
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
(la 19-12-2017, Articolul 7 din Capitolul I a fost modificat de Punctul 9, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 99 din 14 decembrie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1005 din 19 decembrie 2017 )
ok...multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua Alexandra Leonov Alexandra Leonov As dori sa stiu daca pot sa intru in concediu cu risc find insarcinata in 3 luni dar ne avand inca un an de munca...imi dauneaza la indemnizatie ... pe 11 07 ... (vezi toată discuția)
Neplata concediu medical - neindeplinire stagiu de cotizare patrichenicuta patrichenicuta Dacă nu ai vechime de minim 6 luni la un loc de muncă și ai avut un accident rutier (fiind sofer in speță)Nu iti este plătit concediu medical???E posibil ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in cazul in care un salariat nu are stagiu de cotizare ... buiavasi buiavasi buna ziua! in cazul in care un salariat nu are stagiu de cotizare pt plata unui CM cod indemnizatie 01, cum i se poate justifica prezenta la serviciu? ce ... (vezi toată discuția)