avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... diferenta dintre interzicearea dreptului de a conduce ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

diferenta dintre interzicearea dreptului de a conduce si anularea permisului

Buna seara,

Revin dupa ceva timp,va rog sa imi spuneti care este diferenta dintre cele 2 cazuri.Anularea permisului stiu ce presupune,dilema mea este interzicerea dreptului de a conduce(am primit aceasta pedeapsa ca si pedeaspsa complementara dupa ce am condus un autovehicul sub influenta alcoolului).Va multumesc
interzicerea dreptului de a conduce = suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada precizata
multumesc pt raspuns,intrebarea mea era...ce presupune,anularea stiu,dau iar de permis(fara scoala)dar interzicerea?pur si simplu imi ridic permisul sau este acelasi lucru?
Interzicerea dreptului de a circula se aplica atat in cazul pedepsei cu suspendare (permisul se anuleaza, nu se face scoala, se da iar examen) cat si in cazul amanarii executarii pedepsei (permisul nu se anuleaza, dupa trecerea perioadei de interzicere permisul se restituie).
inca o data multumesc pt raspuns dar nu ma incadrez la nicio fapta...eu am primit un nr de zile amenda(amenda pe care am platit o integral imediat dupa ce am terminat apelul,deci nu am suspendare si nici amanare) si o pedeaspsa complementara,interzicerea de a conduce categoria B pe o perioada de 3 ani de la data in care a ramas definitiva sentinta.pt punctul A la ce mi ati explicat stiu ce am de facut,ce mi s a dat mie tot am dubii,interzicerea este acelasi lucru cu anularea sau pur si simplu merg sa imi ridic permisul...scuze daca par putin batut in cap dar chiar mi se pare neclar
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce spuneti acum se intelege ca ati primit o amenda penala primita in umra unui proces in instanta.
Pentru ca nu ati dat toate amanuntele nu se intelegea ce fel de pedeapsa ati primit, ati spus numai despre interzicerea dreaptului de a conduce.
In acest caz permisul se va anula si nu veti putea obtine un alt permis decat dupa trecerea perioadei dupa care v-a fost interzis dreptul de a conduce.

Daca nu ati fi primit si interzicerea dreptului de a conduce pentru 3 ani aveati posibilitatea sa obtineti un nou permis dupa 6 luni de la executarea pedepsei, plata amenzii penale.

Articolul 114-OUG 195
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal;
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.
e) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta.
f) permisul de conducere a fost obtinut in perioada in care titularul era cercetat sau judecat in cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, atunci cand acesta a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.

Articolul 116
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.

Alte discuții în legătură

Redobandire permis johnny8 johnny8 Buna seara, In 2018 am fost condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare si pedeapsa complementara de a nu conduce autovehicule pe o perioada de 3 ani. Cu ... (vezi toată discuția)
Permis anulat hahalero444 hahalero444 in cazul in care s-a anulat permisul pentru o perioada de 6 luni de zile pot pleca din tara??? daca nu s-a dat inchisoare cu suspendare??? ipotetic ... (vezi toată discuția)