avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

daca tatal decedat a pierdut un proces civil cu vecinul si are de plata cheltuieli judecata relativ consistente...eu si fratele ar trebui sa renutam la succesiune ( mentionez ca tatal a fost recasatorit eu si fratele nu am locuit impreuna cu el si nevasta( mama vitrega))....noi mostenim ceva la casa respectiva....dar vom mostenii si partea de datorie revenind din pierderea procesului ce nu am avut nici o tangenta cu respectivii vecini...nici nu-i conosc ..ce ar fi de facut o indrumare ceva va rog....
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
gigi dinica, utilizator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 20:25, 22 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Faceti un calcul si vedeti daca cota ce va revine din mostenire este mai mare decat cota ce va revine din datorie.
Cand este achizitionata acea casa?
Daca este achizitionata inainte de casatoria cu mama vitrega sau este mostenire a tatalui, atunci copiii, indiferent de casatoria din care provin, impart intre ei 3/4 din casa in parti egale si mama vitrega va avea 1/4.
daca acea casa este achizitionata in perioada casatoriei tatalui cu mama vitrega atunci ea are 5/8 din casa si copiii impart intre ei 3/8 in parti egale.
Si pasivul mostenirii (datoria catre vecin) se imparte in aceleasi cote.
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
daca am renunta cumva in favoarea mamei vitrege....cum se procedeaza ? si ce se intampla cu datoria respectiva....prin cod civil pe undeva scrie....ca nu a voie sa opreasca din venitul meu propriu doar din partea respectiva cota de mostenire....adica un executor judec...ar avea voie sau dreptul sa-mi puna oprire pe salariu ? in ideea aceasta am pus intrebarea? multum...
De renuntat ati renuntat pur si simplu si nu in favoarea mamei vitrege, ci in favoarea cui s-ar gasi sa accepte mostenirea.
Intr-adevar, art 1114 Cod Civil stabileste in alineatul 2 ca "Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia." ceea ce inseamna ca daca ati accepta mostenirea, pentru partea de datorie pe care o veti mosteni veti putea fi urmarit silit numai asupra partii din casa pe care ati mostenit-o, nu si asupra bunurilor proprii. Nu va poate fi poprit salariul.
multumesc ... aproape m-am lamurit....o intrebare oarecum colaterala....care ar fi diferenta dintre declaratia de neacceptare sau declaratie de renuntare a succesiunii? termenul succesiune=mostenire?
succesiune sau mostenire inseamna acelasi lucru
renuntarea se face in termenul de optiune succesorala, la fel ca si acceptarea
dupa expirarea termenului, succesibilul care nu a acceptat mostenirea dar nici nu a facut un act de renuntare expresa poate face o declaratie de neacceptare prin care confirma faptul ca nu a facut acte de acceptare si ca intelege sa fie renuntator (neacceptant).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire datorii de catre copii danescumihaela14 danescumihaela14 Buna ziua Cine mosteneste datoriile unui pensionar care plateste o datorie unei alte persoane prin popriere lunara din pensie? Pensionarul nu are bunuri ... (vezi toată discuția)
Succesiune- preluare datorii, credit ipotecar TLarisa TLarisa Buna ziua, Parintii mei, mama si tatal vitreg au cumparat in 2007 un apartament cu 2 camere prin credit ipotecar in valoare de 32000CHF. In 2015, mama a ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme WolfHeart WolfHeart E o situatie mai complicata si as avea nevoie de un raspuns. Tatal meu a murit in urma cu aproximativ 2 luni, lasand in urma lui un apartament cu 2 camere. El ... (vezi toată discuția)