avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am fost obligați să facem cerere de dezbatere a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am fost obligați să facem cerere de dezbatere a succesiunii când am ridicat certificatele de deces. Este obligatoriu să mergem acum la notar?

Buna ziua,sunt Coman Ana din Constanța.Am o problema in legătură cu o succesiune în urmă decesului părinților.Parintii mei au murit amândoi în aceeași zi.In momentul ridicării certificatelor de deces de către fratele meu,a fost pus să completeze o cerere de dezbatere a moștenirii sau cam așa ceva altfel nu putea ridica aceste certificate de deces .Acum am fost repartizati la un anumit notar public ,care ne a trimis acasă citații ptr prezentarea la notariat ptr dezbaterea moștenirii,fara să fim întrebați dacă facem sau nu ,dacă avem bani sau nu ptr această procedură.Intrucat noi suntem patru frați moștenitorii si unul di tre frați nu este de acord cu dezbaterea moștenirii din motive personale și nu se va prezenta la notar la data respectivă.... întreb dacă noi ceilalți mai avem obligația de a merge la notar ptr închiderea dosarului? Si dacă trebuie să plătim taxe notariale ptr acest lucru.Mentionez încă o dată...noi nu am mers la notar cu acte ptr deschiderea succesiunii
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:48, 26 Februarie 2018
Certificatul de deces se eliberaza de la primaria unde a avut loc decesul nu de la notar. Notarul eliberaza certificat de mostenitor, unde se prevede masa succesorala si mostenitorii sau certificat de calitate de mostenitor, unde se arata doar mostenitorii, fara masa succesorala. Acceptarea mostenirii poate fi expresa prin formularea unei cererii de acceptare in fata notarului sau tacita prin folosirea bunurilor succesorale. Intrucat sunteti descendenti sunteti mostenitori sezinari, adica puteti intra in posesia bunurilor succesorale fara nici o alta formalitate,
Dezbaterea succesiunii se poate face si in instanta. Cu privire la casa si curte se poate face partaj fie la notar fie sub semntatura privata si validat prin instanta.
Pentru binele dvs. si al celorlalti frati ai dvs. care doresc sa accepte mostenirile, mergeti la notar si faceti declaratii de acceptare a succesiunii. Costa intre 60 si 80 lei in functie de notar, plus 6 lei inregistrarea in Registrul National de Evidenta a Optiunilor Succesorale, inregistrare pe care notarul o face imediat dupa autentificarea declaratiilor.
Cat despre fratele care nu vrea sa dea declaratie ....e fix problema lui, iar asta nu va incurca pe toti ceilalti cu absolut nimic. Trebuie sa tineti cont de faptul ca nimeni nu va obliga sa dezbateti succesiunile parintilor intr-un anume termen (inca imi este neclar cum a facut fratele dvs. cererea de deschidere a succesiunii cand a ridicat certificatele de deces....dar, in fine, daca ziceti ca ati primit citatie asa o fi). Ca mergeti la notar sa dezbateti succesiunile sau ca veti ajunge in instanta sa le dezbateti, declaratiile este imperativ necesar sa le faceti.
Oricum, notarul nu va elibera certificatele de mostenitor inlauntrul termenului de un an de la data decesului, acesta fiind in prezent conform Codului civil termenul de optiune succesorala.
Atentie ca timpul trece repede! Daca nu va prezentati la termenul acordat de notar, acesta o sa va tot citeze pana se va incheia termenul de optiune succesorala, iar daca stati in pasivitate un an de la data decesului veti fi considerati straini de succesiune. Si ceva imi spune ca nu asta va doriti .....
Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
jenna, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anagiorgiana a scris:

... unul dintre frați nu vrea să dea această declarație... Ca nu vrea așa îl duce capul.

E treaba lui. Eu v-am dat un sfat pentru dvs. Dacă vreți - îl urmați, dacă nu vreți - e treaba dvs.
Aveți însă grijă să nu-l ducă cumva capul mai mult decât reușiți dvs. să presupuneți că l-ar putea duce.
(Moștenitorii au, de regulă, interese contrare într-o cauză succesorală. Prin urmare, sfaturile unui avocat nu sunt identice în raport cu oricine întreabă. Ele depind de cine și ce interes urmărește).

Si alta întrebare dacă se poate.Am vrea să împărțim moștenirea oarecum.....adică fratelui mic să i rămână casa iar noi ceilalți trei frați să luăm locul din curte.Se poate face acest lucru la notar..Sa nu mergem în instanță.

Păi, ați început prin a spune în primul mesaj că unul (din patru frați) „nu se va prezenta la notar la data respectivă”, apoi că unul dintre frați (același sau altul) nu vrea să dea nici măcar o declarație. iar în final îmi ziceți că toți patru ați vrea să împărțiți ... la notar („fratelui mic să ... iar noi ceilalți trei să ...”).

Nu prea pare că știti ce vrea fiecare. Pare că încercați să ghiciți cam ce ar vrea fiecare.

Eu aș zice să mergeți la notar în ziua programată. Dacă stați acasă crezând că puteți ghici ce este în mintea altora s-ar putea să nimeriți pe alături față de realitate.
Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
romascanu, moderator
La început am crezut că ne înțelegem omenește ca frații,dar la momentul ăsta se pare că nu.Fiecare spune altceva.Nici eu nu mai înțeleg.
:)) Bine ati revenit in lumea reala!!!

Asa-i cu fratii la mostenire...

Alte discuții în legătură

Succesiune mama decedata tata vitreg miky68 miky68 mama a decedat acum 5 zile si a ramas sotul ei care este tatal vitreg pentru mine si fratele meu .Ce trebuie sa fac pentru a nu pierde dreptul de mostenitor ... (vezi toată discuția)
Rudele ascund actul de proprietate al defunctului mirc84 mirc84 Salut, Tatal meu a decedat in urma cu mai putin de 6 luni. Acesta detinea o proprietate a carui act de proprietate este detinut acum de catre fratele lui. ... (vezi toată discuția)
Succesiune miki55 miki55 vă rog să-mi răspuneți și mie la 2 întrebări deocamdată: 1. unde se deschide succesiunea după decesul unui părinte?la locul de domociliu sau unde a ... (vezi toată discuția)