avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de munca

Buna ziua. Am o nelamurire si sper ca ma veti putea ajuta.
Prietena mea lucreaza la un magazin de haine in jur de 10 ore pe zi. Astazi a aflat ca nici macar nu este trecuta pe cartea de munca la program de 8 ore, ci 4 . Ce ar putea sa faca in legatura cu asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 23 Februarie 2018
Poate sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
ITM va declansa o ancheta la firma respectiva. Daca cele semnalate se adeveresc, firma va fi amendata contraventional si obligata sa intre in legalitate.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Codul Muncii
Art. 15^1
In sensul prezentei legi, munca nedeclarata reprezinta:
......
d) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
....

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.......
e3) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca pentru 6 ore fradpatrascu fradpatrascu Ce implicatii produce un contract de munca incheiat pentru 6 ore. Mentionez ca de fapt, programul de lucru ar fi de 8 ore. (vezi toată discuția)
Buna seara - cim nerespectat de patron Cocolin0 Cocolin0 Daca semnezi contractul pe 6 ore de munca cu salariu fix si patronul iti făce programul de 10 ore pe zi in loc de 6 fara sa iti dea ceva la salariu asta ii ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite, necompensate cu zile libere tit220161 tit220161 Buna ziua! Ce se poate face in situatia cand angajatorul, sub amenintarea concedierii, ne tine in fiecare zi peste program, plus sambata si duminica? Orele ... (vezi toată discuția)