avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Indemnizatie presedinte asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Indemnizatie presedinte asociatie de proprietari

In aceasta calitate am o indemnizatie lunara de 200 lei net, Pana in dec 2017 asoc mai platea la stat contributii de 144 lei, deci cost total pt asociatie = 344 lei. Din ianuarie anul acesta costul total pt asociatie a crescut la 350 lei (200 net+150 la stat), administratorul motivand ca a trebuit sa-mi creasca brutul ca sa-mi pastrez netul. In acest caz, unde este scaderea impozitului de la 16% la 10%??? Eu ma asteptam sa mai iau cativa banuti, cand colo nu iau nimic in plus si asoc plateste si mai mult, cum este posibil asa ceva??? Este corect, este legal?
Cel mai recent răspuns: prettydaniola , utilizator 16:19, 18 Aprilie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"La dvs. nu se pune problema de impozit ca nu are la ce sa va calculeze" - Ba da, platesc si impozit 22 lei. "Fluturasul" meu arata cam asa: brut=342, sanatate 10%=34, pensie 25%=86, venit net=222, impozit 10%=22, rest de plata=200, CAM 2.25%=8. Dupa cum vedeti platesc la stat ca si la un salariu. Vad ca a mai aparut un bir: CAM, "Contribuția asiguratorie pentru muncă" a devenit anul acesta singura contribuție socială datorată exclusiv de angajatori, însă aceasta înglobează patru dintre fostele contribuții sociale. Mai precis, este vorba de contribuția la șomaj, contribuția pentru concedii medicale, contribuția pentru riscuri profesionale și contribuția pentru creanțe salariale." "În altă ordine de idei, trebuie precizat că această contribuție este unica datorată de angajatori numai pentru salariații care lucrează în condiții normale."

Daca se vorbeste de angajator si salariații care lucrează în condiții normale, de ce trebuie sa plateasca o asociatie de proprietari asa ceva unui presedinte, ca doar acesta nu este angajatul asociatiei, nu are salariu cf definitiei din lege, deci nu beneficiaza de ajutor de somaj in caz de "concediere", de concediu medical, de despagubiri in caz de accident de munca!! In lege se face referire la "angajator", dar asociatia nu este angajatorul presedintelui, ci, cel mult, al femeii de serviciu, al administratorului, etc.

"Faza cu salariile si asimilate salariilor", din pacate, este asa cum am concluzionat: la luat bani se considera venit asimilat salariului, la acordat facilitate nu mai este considerat asa. O sa scriu Avocatului poporului, poate sesizeaza magaria !!!! Avand in vedere cine este acesta (un slugoi PSD), nu ma astept sa-mi dea dreptate, dar nu ma costa nimic sa incerc. Nu stiu cum isi justifica acesta munca si salariul, ca nu am auzit niciodata nimic despre vreo masura luata ca urmare a sesizarii avocatului poporului. Bine ca s-au marit pensiile speciale, ca amaratii de ei erau muritori de foame :)

Editat: 2.16 din regulament: www.avocatnet.ro/forum/main/...
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
@elenazan, daca scad niste contributii in conditiile in care brutul ramane acelasi, nu e normal ca salariatul sa beneficieze de o marire a netului?
Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
prettydaniola, utilizator
@eugarizan, am scris clar ca sunt cenzor la blocul unde locuiesc si sunt presedinte la blocul unde stau parintii mei, impreuna cu care am locuit timp de 30 ani, ei fiind proprietarii, nu eu. Cf legii nu am dreptul sa fiu presedinte, dar de ani de zile nu vrea nimeni din bloc si oamenii ma tot aleg pe mine :)
Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
prettydaniola, utilizator
dle Adam Grecu, cineva a opinat ca asociatia va trebui sa plateasca contributiile la nivelul brutului de 1900 lei pt indemnizatia mea de 200 lei....se poate intampla asa ceva? asta chiar ar fi culmea!!! eu i-am spus ca asa cum si deducerea se aplica doar la salariul obtinut pe baza unui c.i.m., asa si contributiile se platesc la un salariu pe baza de c.i.m....altfel ar fi de-a dreptul ABERANT!!!
@prettydaniola,
Doamna, cee ce noua ni se pare aberant, apare ca normal in capul unr neica-nimeni din parlament. Pai aberatie sespre care vorbiti dvs. acum s-a si materializat in fapt, Nu vorbesc de un presedinte de as. prop., ci discutam de o doamna angajata cu un cim part time de 2 ore pe zi la o gradinita sateasca - unde probabil ca, fiind ata de putini copii acolo, primaria nu putea angaja o persoana cu 8 ore/zi.
Pentru ca cei care au hotarit ca in aceste cazuri sa se aplice calculul contributiilor la 8 ore, la salariul minim brut pe tara (1900 lei/luna), nici prin cap nu le-a trecut ca, in acest caz, omul muncea si in loc sa primeasca salariul la sfarsit de luna, trebuia sa mai aduca bani de acasa, ca sa scape cu fata curata - ceea ce este intr-adevar aberant.
Ei, cand au fost pusi in fata evidentelor (ca dumnealor rupeau televizoarele in doua, ca nu este asa), s-au lamurit - chiar asa era. Atunci, foarte simplu, au schimbat modificarea si cu o noua ordonanta, au revenit - nu dom'le, nu se poate, aplicam contributiile la brutul omului cu cim part time...
Deci nu va fie teama, cei de la contabilitate (si in cazul dvs.), vor aplica calculul contributiilor la indemnizatia bruta.
Ceea ce dvs. ne-ati aratat, este altceva - cand le convine sa va 'traga" sume din castig salariul este egal cu indemnizatia, dar cand sa aplice deducerea, salariu este diferit de indemnizatie.
Trebuie sa cautati pe net tot felul de combinatii dintr-astea - sunt o multime de "gushteri" in tara romaneasca care nu au salariu, ci indemnizatii. Ei, trebuie vazut cum sunt tratati acestia. Sunt absolut sigur, ca acestora li se aplica deducerea legala... Putem pleca de la primul om in stat, vazut, discutat, comentat...
Succes!

Alte discuții în legătură

Deducere personala din indemnizatia de presedinte al asociatiei de proprietari prettydaniola prettydaniola Buna ziua, de aproape 3 ani sunt presedintele unei asociatii de proprietari, incasand o indemnizatie lunara neta de 200 lei, in baza unui contract de ... (vezi toată discuția)
Modificare salariu pentru contract partial de la 01 februarie Doinitza58 Doinitza58 Buna ziua, Am doua contracte de munca de cate 2 ore la doua societati diferite cu salariile brute de 1000 lei respectiv 875 lei. In luna ianuarie salariile ... (vezi toată discuția)
Contracte, plati si taxe pt angajarea de personal la asoc. de prop. MrCod MrCod Din legea 230/2007 si HG1588/2007, plus alte informatii de la ANAF, avem concluzia ca in situatia in care nu se lucreaza cu firme, o asociatie de proprietari ... (vezi toată discuția)