avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... buna ziua
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

buna ziua

Cum se poate ataca o ordonanta de urgenta de catre o institutie publica.Este vorba de catre OUG 105/2009 pe care o consideram neconstitutionala.In afara de Avocatul poporului,parlament cine mai poate ridica exceptii de neconstitutionalitate cu privire la ordonantele Guvernului?Cum putem noi ca si institutie sa atacam ordonanta mai sus mentionata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:19, 22 Octombrie 2009
Buna ziua !
Printr- o actiune in contencios administrativ in care invocati exceptia de neconstitutionalitate, exceptie asupra careia urmeaza sa se pronunte Curtea Constitutionala.
Articolul 29 alin. 5 din legea nr. 47/1992, republicată prevede ca pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate (a legii sau ordonanţei aplicabile speţei) judecarea cauzei se suspendă (suspendarea este obligatorie indiferent de instanţa judecătorească înaintea căreia s-a invocat excepţia).Aceeaşi soluţie este prevăzută şi de legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Astfel, instanţa de contencios administrativ suspendă soluţionarea cauzei pe fond. Este un caz de suspendare legală de drept a judecăţii. Repunerea cauzei pe rol se face după pronunţarea Curţii Constituţionale. Se va da termen cu citirea părţilor, numai dacă ordonanţa sau o dispoziţie a acesteia a fost declarată neconstituţională. În caz contrar, respinge acţiunea ca inadmisibilă pe fond.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Inteleg ca trebuie sa introduc o actiune prin care sa chem guvernul Romaniei in judecata si sa ridic anumite exceptii?Odata cererea introdusa Tribunalul declina competenta catre Curtea Constitutionala, dosarul suspendandu-se pana la pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale.
Da, ati inteles bine, numai ca instanta pe care trebuie s-o investiti cu cererea dvs. este Curtea de Apel, nu tribunalul.

ART. 3 - Cod procedura civila
Curtile de apel judeca:
1. in prima instanta, procesele si cererile in materie de contencios administrativ privind actele autoritatilor si institutiilor centrale.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs impotriva incheierii miruna.c miruna.c speta e asa: odata cu recursul am ridicat o exceptie de neconstitutionalitate. recursul s-a solutionat pe 30 nov. asa : respinge recursul ca nefondat. despre ... (vezi toată discuția)
Sfaturi de atacare demersuri boc.alte sugestii? Casa de avocatura Coltuc Casa de avocatura Coltuc Exista deja un proiect pentru o ordonanta de urgenta a Guvernului prin care salariile urmeaza sa fie diminuate cu 25%, iar pensile si ajutorul de somaj cu ... (vezi toată discuția)
Daune morale ContSters6135 ContSters6135 Buna seara! am si eu o dilema. un profesor de la liceu nu a vrut sa-si faca card pt. primirea salariului. era o ordonanta care impunea acest lucru, ca plata ... (vezi toată discuția)