avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Obligativitatea unei societati comerciale de a raspunde
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Obligativitatea unei societati comerciale de a raspunde

Buna ziua. Am o intrebare. Daca fac o cerere in scris (bineinteles inregistrata de ei in momentul depunerii) catre o societate comerciala (ex. Banc Post sau Orange) exista vreo lege care ii obliga sa raspunda intr-un anumit interval de timp? Daca da, care e legea? Si in cazul in care nu raspund (daca sunt obligati de lege) cum as putea obtine un raspuns de la respectiva societate?

In cazul in care nu ii obliga legea si ei nu raspund unei cereri oficiale inregistrate care ar fi optiunile mele?

Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: lauricafl , utilizator 14:51, 22 Octombrie 2009
Potrivit art.2 lit.h din Legea contenciosului administrativ - actualizata la data de 19/05/2008:"prin nesolutionare in termenul legal a unei cereri se intelege - faptul de a nu raspunde solicitantului in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii, daca prin lege nu se prevede alt termen; ".
Potrivit art.1. din aceeasi lege mai sus mentionata - (1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.

(2) Se poate adresa instantei de contencios administrativ si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept.



Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica

Prin autoritate publica se intelege si mediul privat (ex. Orange) si cel bugetar (ex. Primarie, etc)? Intreb asta deoarece la OPC mi s-a spus ca prin lege doar institutiile publice (asta a fost exprimarea lor) sunt obligate de lege sa raspunda in 30 de zile. Si in Institutii publice nu ar fi incluse firmele despre care vb eu. (presupun ca se referea la Societati comerciale).

Va multumesc!

Niste definitii gasite pe net pentru autoritate publică

Autoritate publică
- orice autoritate sau instituţie publică, precum si orice regie autonomă care utilizeaza resurse financiare publice si care îşi desfăşoara activitatea pe teritoriul României, potrivit Constituţiei. ( Art. 2, lit. a), Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public )
- orice structură organizatorică sau organ, instituite prin lege sau printr-un act administrativ normativ, care acţionează în regim de putere publică în scopul realizării unui interes public.
---------------

Prin autoritate su instituţie publică se înţelege orice autoritate sau instituţie publică,precum şi orice regie autonomă,care utilizează resurse financiare publice şi care işi desfăşoară activitatea pe teritoriul României,potrivit Constituţiei.
--------------------

autoritate publică
orice organ de stat sau al unitatilor administrativ-teritoriale care actioneaza,in regim de putere publica,pentru satisfacerea unui interes public;sunt asimilate autoritatilor publice,in sensul prezentei legi,personele juridice de drept privat care,potrivit legii,au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public;
art.2.-(1),lit b,legea nr.554 din02/12/2004
------------------
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
lauricafl, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea unei dispozitii emise de primarie melcsy melcsy cum pot sa cer anularea unei dispozitii date de primarie? adica dispzitia de sistare lucrarilor de constructii?avem si autorizatie de construire si acordul ... (vezi toată discuția)
Petiții mery50 mery50 Primăria sector 6, nu răspunde la petiție. Pot să merg în contencios judiciar? (vezi toată discuția)
Obligatia de a face ? DUM_LIVIU DUM_LIVIU Buna ziua, Locuiesc in Com 1 Decembrei , Jud Ilfov intr-un cartier \"rezidential\". Initial iesirea din cartier era asigurata printr-un sens giratoriu ... (vezi toată discuția)