avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul concediu medical

Ce numar are ordonanta prin care se modifica calcul cas la concedii medicale? (se revine la cas din decembrie 2017)
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: IULIA NEDELCU , Consultant resurse umane 09:51, 28 Februarie 2018
Buna ziua,
Legislatia privind concediile medicale este urmatoarea:
-ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 158/2005 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate,
-Prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1311/2017 au fost aprobate Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Conform Codului Fiscal ART. 138:
Cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt următoarele:
a) 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, potrivit prezentei legi;
b) 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câştigul brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pt un angajat la srl, pt care firma plateste si vireaza asigurari ... Lia Simion Lia Simion Pt un angajat la SRL, pt care firma plateste si vireaza asigurari de sanatate, lunar, din 2005, CUM SE POATE INCHEIA, CONTRCT DIRECT CU CASA DE ASIGURARI DE ... (vezi toată discuția)
Calcul contributie cas la concediul medical cu 1 iulie 2018 ContSters264538 ContSters264538 Care este formula de calcul a CAS-ului pentru concediul medical, incepand cu data de 1 iulie 2018, avand in vedere prevederile de mai jos. La calcul ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei pt concediul medical BuduiAurica BuduiAurica Va rog sa-mi mentionati daca valoarea bonurilor de masa (care sunt considerate venituri si sunt impozitate) trebuie sa fie luate in baza de calcul al ... (vezi toată discuția)